Wethouder Hans Mieras kreeg van Henri van Dam een 'bebouwde kom' voor het gemeentehuis aangeboden. Het is een kunstwerk in de vorm van een schaal met huisjes op de randen.
Wethouder Hans Mieras kreeg van Henri van Dam een 'bebouwde kom' voor het gemeentehuis aangeboden. Het is een kunstwerk in de vorm van een schaal met huisjes op de randen.

Ontwikkeling Vinkenplein stap dichterbij

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Maandag 25 april werd een begin gemaakt met de herontwikkeling van het Vinkenplein in Bilthoven. In het voormalige pand van de ING bank tekenden de gemeente, de eigenaar en de ontwikkelaar een overeenkomst waarmee een belangrijke stap is gezet voor de realisatie van de nieuwe bebouwing aan het plein.

Het Vinkenplein, gelegen in het hart van centrum Bilthoven, is nu nog een parkeerterrein. Na de herinrichting verandert dat en wordt het plein met horeca, winkels en woningen de huiskamer van het vernieuwde centrum. Het parkeerterrein gaat veranderen in een plein met groen en terrassen. De gemeente ging in 2014 op zoek naar een ontwikkelaar die nieuwbouw op de locatie van het voormalige ING pand langs de Vinkenlaan en de Melchiorlaan zou willen realiseren.

Keuze
In 2015 is de keuze gemaakt voor Synchroon BV, met als belegger en toekomstig eigenaar Residence Vinkenplein B.V. Dat is een onderdeel van de organisatie van de eigenaar van De Kwinkelier. Het plan voorziet in horeca en winkels op de begane grond en daarboven ongeveer dertig appartementen. Onder het complex komt een parkeergarage voor de bewoners. Op het plein wordt een horecapaviljoen gerealiseerd. De verwachting is dat Synchroon in het vierde kwartaal van dit jaar start met de bouw en dat het gehele project begin 2018 opgeleverd wordt. Meer informatie over het plan is te vinden op www.vinkenpleinbilthoven.nl.

Inrichting plein
Tegelijkertijd met de uitwerking van de plannen voor het gebouw en het horecapaviljoen, wordt het ontwerp voor de openbare ruimte opgesteld. Vanuit de Klankbordgroep Centrumplan Bilthoven is een speciale werkgroep opgericht die samen met een landschapsarchitect en de gemeente gaat werken aan het plan voor de inrichting van het plein. In de werkgroep zijn bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd. De klankbordgroep zal in het proces advies uitbrengen aan de gemeente. Het college van B en W zal uiteindelijk over het definitieve ontwerp een besluit nemen. Naar verwachting start het ontwerpproces in mei. Tussendoor zal er een aantal keren gelegenheid zijn om het plan te bekijken.

Bilthoven Bouwt
In de periode 2011-2018 wordt het centrum van Bilthoven gemoderniseerd. Het spoor is op inmiddels op twee plaatsen ondertunneld. Er is behoefte aan een passend voorzieningenaanbod. De bereikbaarheid en de veiligheid moeten verbeterd worden en de kwaliteit van de openbare ruimte heeft een impuls nodig. De gemeente De Bilt werkt hierin met verschillende partners samen onder de noemer Bilthoven Bouwt. Het gelijknamige informatiecentrum aan de Julianalaan 1 is geopend op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en de eerste en derde zaterdag van de maand van 11.00 tot 14.00 uur. Ook op www.bilthovenbouwt.nl is actuele informatie te vinden.