Herdenking in Groenekan vindt plaats bij het B17 monument.
Herdenking in Groenekan vindt plaats bij het B17 monument. foto: Coby Merkens

Herdenking op 4 mei  

Algemeen Kunst & Cultuur

Woensdag 4 mei vinden in De Bilt op twee plaatsen herdenkingen plaats: in Bilthoven bij het monument voor Jagtlust en één herdenking in Groenekan bij het B17 monument.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden in het hele land om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen.

Groenekan
De herdenking in Groenekan start om 19.00 uur met een herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk, Groenekanseweg 66, vervolgens een stille tocht naar het B17 monument met de 2 minuten stilte bij het herdenkingsmonument. In de kerk zullen er naast orgelspel van Arthur Bouma bijdragen zijn van wethouder Jolanda van Hulst, Piet van den Hurk, Karlijn Kant, Julius van Hoffen, Arthur Everts, Algemeen Zangkoor Maartensdijk en bariton Jan Hilbert. De wethouder legt namens de gemeente een krans bij het monument. Dat zullen ook De Oranjevereniging en de Stichting B-17 monument Groenekan doen. Een leerling van De Nijepoortschool zal een gedicht voordragen. Het zingen van de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus zal door muziekvereniging Kunst en Genoegen worden begeleid. Na afloop van het officiële programma is er gelegenheid tot koffie/thee drinken in Dorpshuis De Groene Daan.

Bilthoven
In Bilthoven start het programma om 19.45 uur met de stille tocht vanaf twee locaties naar het monument bij Jagtlust. Burgemeester Arjen Gerritsen zal de stille tocht leiden vanaf de hoek Soestdijkseweg/Kortelaan. Wethouder Madeleine Bakker zal de stille tocht leiden vanaf de hoek Soestdijkseweg/Anthonie van Leeuwenhoeklaan. De herdenking wordt muzikaal ondersteund door de Koninklijke Zangvereniging Zang Veredelt. De scoutinggroepen De Bilt/Bilthoven vormen een cordon rond het monument. Tijdens de herdenking ontsteken twee leerlingen van de Groen van Prinstererschool het herdenkingsvuur en leggen bloemen bij het monument. Aan het eind van de bijeenkomst leggen de scouts bloemen bij het monument die hiermee de weg vrijmaken voor alle aanwezigen om hun bloemen te leggen. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie te drinken in Jagtlust.

Vlaggen halfstok
Bij alle openbare gebouwen hangen vanaf 18.00 uur tot zonsonder­gang (21.10 uur) de vlaggen halfstok. Ook bij het monument bij Jagtlust blijft na de twee minuten stilte de vlag halfstok. Het College van burgemeester en wethouders van De Bilt stelt het zeer op prijs als ook alle inwoners van de gemeente deze gedragslijn volgen.

Twee minuten stilte
De symbolische twee minuten stilte maakt altijd veel indruk. Niet alleen is het twee minuten stil op de radio en televisie, ook het openbaar vervoer komt tot stilstand. In veel openbare gelegenheden worden de activiteiten even stilgelegd of opgeschort tot na 20.15 uur. Veel mensen hechten zeer aan dit moment van stilte en bezinning. Eén persoon kan de stilte van honderden anderen verstoren.

Vervoer
Wanneer men slecht ter been is, kan men zich voor vervoer naar de locaties Jagtlust in Bilthoven en de Dorpskerk in Groenekan wenden tot Meldpunt Vrijwilligerswerk gemeente De Bilt via telefoonnummer (030) 228779­9. Op beide locaties zijn zitplaatsen gereserveerd voor als men via deze service wordt vervoerd.