Een glunderende Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Een glunderende Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Marina Conyn blij verrast met Koninklijke onderscheiding

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Op 19 april nam mevrouw Dr. M.A.E. Conyn–Spaendonck afscheid van haar indrukwekkende loopbaan bij het RIVM in Bilthoven. Nadat tijdens de afscheidsreceptie een videopresentatie met hoogtepunten uit haar carrière was vertoond, verscheen burgermeester Arjen Gerritsen ten tonele om haar de versierselen van Officier Orde van Oranje-Nassau uit te reiken.

De burgemeester begint te vertellen dat de gemeente De Bilt grote belangstelling heeft voor alles wat er nu en in de toekomst op en rond het RIVM-terrein gebeurt. 'Ik kom echter voor mevrouw Conyn. Het RIVM neemt vandaag afscheid van Marina Conyn, een eminente artsepidemioloog. In uiteenlopende functies heeft ze haar kennis, inzicht en talent aangewend bij een van de belangrijkste verworvenheden van onze samenleving, namelijk onze nationale gezondheidszorg.' Gerritsen stelt dat we in onze samenleving regelmatig allerlei discussies hebben over de kwaliteit van onze gezondheidszorg, maar dat we daarbij vaak voorbijgaan aan het ontzagwekkende hoge niveau daarvan.

Vaccinatiebeleid
'We hebben het in Nederland op het vlak van onderzoek, preventie, verpleging, verzorging en genezing heel goed voor elkaar. Er zijn veel wetenschappers die aan die ontwikkelende gezondheidszorg een bijdrage leveren en Marina Conyn is er daar één van. Zij was als artsepidemioloog verantwoordelijk voor het onderzoek naar de voorkoming en bestrijding van infectieziekten. Onder uw leiding hebben we de preventie van baarmoederhalskanker een enorme vlucht laten nemen.' Een andere verdienste van Marina Conyn was haar initiatief tot het internationaal toonaangevende Pienter project.  Het project heeft waardevolle informatie opgeleverd voor het nationale en internationale vaccinatiebeleid. Het is van groot belang geweest bij de bescherming van de maatschappij tegen infectieziekten. 

Adviseur
Als hoofd van het Centrum  voor Infectieziekten Epidemiologie van het RIVM was mevrouw Conyn vooraanstaand bij de advisering van de minister van VWS. Zij stond aan de wieg van het huidige Centrum Infectieziektebestrijding dat zij samen met de heer Coutinho transformeerde van een onderzoeksgerichte organisatie naar een slagvaardig instituut dat midden in de samenleving staat. De bestrijding van de Mexicaanse griep, de Q-koorts- en mazelenuitbraak zijn daarvan voorbeelden. Als programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma was zij een belangrijke adviseur van de Gezondheidsraad.

Maatschappelijk betrokken
Mevrouw Conyn is vicevoorzitter van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden. Haar achtergrond en ervaring komen in het bestuurlijke werk heel goed tot hun recht. Marina Conyn toont zich betrokken bij het werk van de stichting en ontbreekt zelden op vergaderingen. Zij valt op door in moeilijke gevallen creatieve oplossingen te bedenken. Burgemeester Gerritsen zegt blij te worden als hij over de inzet en het talent van Marina Conyn leest. 'Deze lofrede kan niet zonder consequenties blijven. Het doet mij buitengewoon veel genoegen u mee te delen dat Zijne Majesteit de Koning u voor de vele verdiensten in de preventieve gezondheidszorg heeft benoemd tot officier Orde van Oranje-Nassau.'