De Biltse bouwburen vieren hun jubileum.
De Biltse bouwburen vieren hun jubileum.

Bovenste Beste Biltse Buren

Algemeen Algemeen

Vrijetijdsbouwers wonen na 50 jaar nog bij elkaar

In de jaren 60 van de vorige eeuw was er een enorme woningnood en moest je tenminste 5 jaar wachten op een huis in de Bilt. De bouw van nieuwe huizen werd door de rijksoverheid tegengehouden. De Bilt kreeg per jaar maar een beperkte mogelijkheid om te bouwen.

De toenmalige wethouder Rademakers ontdekte, dat woningen die niet in de reguliere tijd werden gebouwd niet meetelden in het toegewezen aantal. Hij ontwikkelde in de wijk Weltevreden een plan, waarin 36 woningen op van de gemeente gekochte grond konden worden gebouwd door groepjes 'Vrijetijdsbouwers'. Er werd door de gemeente gecontroleerd dat er geen aannemers of anderen overdag aan het werk waren.

Vaklieden
Zes handige vaklieden op perceel 2 t/m 12 konden zo aansluitend hun woningen bouwen en elkaar over een weer helpen. Met uitzondering van Adriaan Ruske, de loodgieter, wonen ze er nog steeds.Op nr. 2 Gijs van Zwieten - metselaar, op nr. 6 Albert Verhoef - metselaar, op nr. 8 Jan Bellaard - elektricien, op nr. 10 Aarts Elberts - timmerman en op nr. 12 Antoon Negenman, ook timmerman.

Jubileum
Na de start (mei/juni 1965) staken veel familieleden, vrienden en kennissen vaak een avondje of een zaterdag de helpende hand toe. Wel gold er een 'verplichting', dat de bouwer er iedere avond was van 19.00 tot 23.00 en zaterdags van 07.00 uur tot 17.00 uur. Nu dus 50 jaar geleden, in april 1966, kon ieder zijn huis betrekken maar waren er nog veel klussen te doen die wij gezamenlijk uitgevoerd werden. De groep woont nog steeds met veel plezier in de rustige, groene en zonnige straat en is nog steeds blij met elkaar als buren.