De Canadese delegatie was (bij Philippe thuis) erg enthousiast: v.l.n.r. Marcel Louwman, culturele en politieke zaken ambassade van Canada, Leo van den Dool, Patrizia Esposito, Philippe van der Zeeuw, Ruud van de Vliet en Colonel Michael Hogan, militair attaché ambassade van Canada.
De Canadese delegatie was (bij Philippe thuis) erg enthousiast: v.l.n.r. Marcel Louwman, culturele en politieke zaken ambassade van Canada, Leo van den Dool, Patrizia Esposito, Philippe van der Zeeuw, Ruud van de Vliet en Colonel Michael Hogan, militair attaché ambassade van Canada. foto Gé Veldhuijzen

Monument 70 jaar bevrijding naar Wassenaar

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Kunstenaar Philipp van der Zeeuw (76) heeft een herdenkingsmonument gemaakt naar aanleiding van 70 jaar bevrijding. Hij deed dat samen met de kunstenaars Ruud van de Vliet en Patrizia Esposito. Een delegatie van de Canadese ambassade heeft het kunstwerk bekeken en was erg enthousiast. Het kunstwerk wordt in april geplaatst bij de residentie van de Canadese ambassade in Wassenaar.

De Maartensdijkse keramist Philipp van der Zeeuw raakte begin 2015 op een terras aan de Servetstraat te Utrecht in gesprek met de steenhouwer Ruud van de Vliet en zijn vrouw Patrizia over de wijze waarop de Canadese bevrijders ons land in 1945 hebben bevrijd. Philipp en Ruud vonden elkaar in de wens om hun bewondering voor onze bevrijders na 70 jaar op een creatieve wijze te uiten. Het idee om een marmeren monument te maken, was geboren.

Wittevrouwen
Philipp van der Zeeuw is in 1939 geboren als jongste van een gezin van 5 kinderen aan de Bollenhofsestraat 106 in de Utrechtse wijk Wittevrouwen. Voor de periode met vele grenswijzigingen door gemeentelijke herindelingen stond hun huis in de gemeente Utrecht en de achtertuin in de gemeente Oostveen, het latere Maartensdijk. Als kind van amper 6 jaar oud was Philipp gedurende de bezetting tijdens het spelen aan de Griftkade in het water van de Biltse Grift gevallen. Een passerende Duitse soldaat reikte hem zijn geweer aan, dat Philipp kon vastpakken en waarmee de soldaat hem uit het water wist te trekken. De soldaat bracht hem drijfnat thuis. Philipp's moeder vroeg de redder van haar zoon binnen te komen en zei: 'Zal ik uw geweer even aanpakken', waarop zij hem in de paraplubak zette. De soldaat vroeg of hij bij hen kon onderduiken.

Wittebrood
De fam. Van der Zeeuw regelde een schuilplaats in de veeartsenijschool aan de Bekkerstraat. Een paar maanden later kwamen in mei 1945 de Canadese bevrijders vanuit Zeist met pantservoertuigen de Utrechtse Biltstraat inrijden. Philipp werd door de soldaten op een van de wagens getild en getrakteerd op Zweeds wittebrood, Canadese biscuit en chocolade en mocht een stukje meerijden. Al deze goede herinneringen inspireerden Philipp iets terug te doen en de Canadese bevrijders na 70 jaar te eren met een monument. Ook Ruud en Patrizia van Vliet, die de bezetting niet hebben meegemaakt, raakten bevlogen door Philipp's ideeën.

Ontstaan van het monument
Uit twee Belgische marmeren platen van verschillende dikte zaagden de kunstenaars tweemaal drie esdoornbladfiguren - het symbool op de Canadese vlag - van verschillende grootte uit. Deze drie grote en drie kleinere bladeren plakten zij over elkaar. Op de zo (drie) ontstane figuren staat met bronzen letters: '1945, Freedom, 2015' te staan. Onder deze bladeren bevestigden ze een doorgezaagde, halve Canadese helm. De oude Canadese helm vond Philipp na een oproep. Op RTV Utrecht werd een oproep gedaan en Leo van den Dool reageerde. Hij had een originele Canadese helm in bezit. Deze was in 1945 door de Canadese sergeant Bruce Mac Kibbin uit Montreal achtergelaten in het ouderlijk huis van Leo in de Utrechtse wijk Zuilen. Hij was destijds bijna vijf jaar maar kan zich die periode nog goed voor de geest halen. Het monument staat verticaal op een hardstenen sokkel. Het monument is aangeboden aan de Canadese ambassade in Den Haag en is met grote dankbaarheid aanvaard.