GNR wil een natuurverbinding realiseren van het Wasmeer naar de Hoorneboegse Hei.
GNR wil een natuurverbinding realiseren van het Wasmeer naar de Hoorneboegse Hei.

Kap bosgebied bij Hollandsche Rading

Algemeen Natuur & Milieu

door Rob Klaassen

Als het aan het Goois Natuurreservaat (GNR) ligt zal een groot deel van het bosgebied ten noorden van Hollandsche Rading de komende jaren gekapt worden. Deze plannen staan in de brochure Natuurverbinding Hoorneboeg van het GNR.

Het gaat om het kappen van 85ha bos in de herfst en winter van 2016 tot 2019. Hierover berichtte De Vierklank op 30 maart jl. al eerder. Ook heeft er op 29 maart jl. in het Dorpshuis in Hollandsche Rading een informatieavond plaatsgevonden. Slechts 20 mensen, waarvan de meesten connecties hadden met Stal Prinsenburg, waren hierbij aanwezig.

Onwetend
Verreweg de meeste inwoners van Hollandsche Rading zijn totaal onwetend van de houtkap, die in hun directe leefomgeving is gepland. Ook de gemeente De Bilt leeft nog in onwetendheid. Volgens communicatiemedewerker Dick de Jager zal er a.s. woensdag 13 april door de gemeente De Bilt, in een zogenoemd afstemmingsoverleg, voor het eerst kennis kunnen worden genomen van deze plannen.

Plannen
Recent zijn er net ten noorden van Hollandsche Rading bij de Zwaluwenberg twee ecoducten aangelegd. Eén over de A27 en één over de N417. Het GNR heeft gedetailleerde plannen uitgewerkt om een zogenoemde natuurverbinding te realiseren, die loopt van het Wasmeer, over de beide ecoducten, naar de Hoorneboegse hei. Men wil daarvoor bossen kappen, zodat er een groot natuurgebied kan ontstaan. Hei, poelen en stuifzandplekken moeten een aaneengesloten leefgebied voor de ree, boommarter, levend barende hagedis, heideblauwtje, hazelworm, kamsalamander, vlinders en libellen gaan vormen.

Maar liefst 85 ha bos gaat hiervoor gekapt worden. Dat is ongeveer even groot als 120 voetbalvelden. Het plan is ontleend aan het Natuurbeleidsplan van de provincie Noord-Holland. Het GNR zegt op deze wijze de natuur terug te willen brengen naar de situatie van zo'n honderd jaar geleden, waarbij boeren hun schapen op de heide lieten grazen. Bij dit beeld wordt voorbijgegaan aan het feit, dat er voor de tijd van de heidevelden ooit sprake was van een groot (oer-)bos dat reikte van Muiden tot Rhenen.

Hollandsche Rading
De meeste inwoners van Hollandsche Rading zijn tot op heden niet bij deze plannen betrokken geweest. Ook de gemeente De Bilt was dat niet. Het GNR verwacht tot eind 2019 met de uitvoering van de werkzaamheden bezig te zijn. Er zullen alleen in de herfst en winter werkzaamheden worden uitgevoerd i.v.m. het broedseizoen van de nog aanwezige vogels. Al die tijd zal het bos niet of moeilijk toegankelijk zijn. Over praktische zaken, zoals bv. de afvoer van hout, staat niets vermeld in de brochure. Over andere kwesties, die op 29 maart door de aanwezigen zijn ingebracht, bestaat evenmin duidelijkheid; bijvoorbeeld over de gevolgen van de sterk verminderende zuurstofproductie op de omgeving door de kap van de bomen of over de gevolgen voor de geluidhinder van de A27 wanneer de geluidsabsorberende bomen en humuslaag gaat verdwijnen en wordt vervangen door een geluid-reflecterende heide. Ook de status van de plannen is onduidelijk. Is er nog inspraak mogelijk of ligt alles al onherroepelijk vast? Zijn er nog beroepsmogelijkheden?

Informatieavond.
Doordat veel inwoners van Hollandsche Rading totaal onwetend zijn van al deze plannen heeft het GNR, bij monde van het hoofd communicatie Edwin van Oevelen, toegezegd om op zeer korte termijn in samenwerking met 'Samen voor Hollandsche Rading' een avond over deze plannen te organiseren. Het laatste woord is over deze zaak beslist nog niet gesproken.