Rob Rijk was professioneel bokser en leidde een ervaringsgerichte workshop om effectiever te communiceren in praktijksituaties.
Rob Rijk was professioneel bokser en leidde een ervaringsgerichte workshop om effectiever te communiceren in praktijksituaties.

Leerkrachten volop aan de slag op Deltadag

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Stichting Delta hield op dinsdag 29 maart vanaf 8.30 uur in en rond de Julianaschool in Bilthoven haar tweejaarlijkse Deltadag. De dag werd geopend in de Centrumkerk door Martin van Veelen, algemeen directeurbestuurder van Stichting Delta. Daarna verzorgde de landelijk bekende onderwijsdeskundige Marcel van Herpen een lezing met presentatie in de kerk.

Acht jaar geleden werd Stichting Delta De Bilt opgericht. Dit samenwerkingsverband omvat negen basisscholen met ruim 2500 leerlingen en 220 personeelsleden. De scholen zijn: de Groen van Prinstererschool, Julianaschool, Michaëlschool, Martin Luther Kingschool, Patioschool De Kleine Prins, De Regenboog, De Rietakker, Theresiaschool en Wereldwijs. 'Elke school heeft zijn eigen identiteit. Binnen onze stichting hebben we kernwaarden benoemd. Een daarvan is samenwerken. Dat moet niet alleen binnen de school gebeuren, maar ook tussen de scholen onderling', aldus Martin van Veelen. 'We proberen zoveel mogelijk contacten tussen scholen te leggen waardoor leerkrachten van elkaar kunnen leren.'

Kernwaarden
'Naast de tweejaarlijkse Deltadag zijn we een paar jaar geleden begonnen met netwerken tussen scholen. Dat noemen we Deltaplein. Het is een plek waar leerkrachten van alle scholen met een gemeenschappelijk doel elkaar kunnen ontmoeten. Er zijn ongeveer tien van deze netwerken die drie tot vijf keer per jaar bijeenkomen.' Martin van Veelen was enthousiast over de lezing van Marcel van Herpen. 'Wat Van Herpen zegt in zijn lezing sluit naadloos aan bij wat wij ontwikkelen in onze stichting. Het thema was pedagogische tact en leiderschap. Van Herpen gaat uit van wat een kind nodig heeft. Als je de kracht van een kind gebruikt gaat het allemaal veel beter en dat past in onze kernwaarden.'

Organisatie
De Deltadag werd georganiseerd door drie schooldirecteuren en drie leerkrachten. Er werden twintig workshops gehouden waarvan er zes geleid werden door mensen uit eigen gelederen. De overige gespreksleiders werden uitgezocht om een gevarieerd aanbod te hebben. De deelnemers aan de workshops vormden een mix van leerkrachten van de verschillende scholen. De dag werd afgesloten met een borrel en muziek in het voormalige postkantoor, PK bar & kitchen. De live muziek werd daar verzorgd door eigen mensen. 'We hebben in de acht jaar dat Delta bestaat een hele mooie band met elkaar gekregen', vertelt Martin van Veelen. 'Er wordt goed samengewerkt en we hebben goedlopende scholen.' In het Deltaberaad, waarin alle directeuren vertegenwoordigd zijn, wordt met de werkgroep die de dag heeft voorbereid teruggeblikt.

Martin van Veelen heeft het goed naar zijn zin in zijn functie en komt veel op de scholen.