Logo vierklank.nl
Nienke Lamers gaat vrijwilligerswerk doen in Zanzibar.
Nienke Lamers gaat vrijwilligerswerk doen in Zanzibar.
Algemeen

Vrijwilligerswerk op Zanzibar

Nog even hard werken zodat ze over gaat naar 6VWO, daarna is het zomervakantie en dan gaat Nienke Lamers voor drie weken naar Zanzibar. Ze gaat daar vrijwilligerswerk doen in een tehuis voor kinderen en jong volwassenen met een meervoudig geestelijke of lichamelijke beperking.

door Marijke Drieenhuizen

Cadeautjes mogen niet mee, wel heeft de organisatie behoefte aan geld om bijvoorbeeld een snoezel en fysiotherapieruimte in te richten. Nienke gaat haar best doen om geld bij elkaar te krijgen, maar daar heeft ze wel hulp bij nodig.

Swahili
Zanzibar is een eiland met parelwitte stranden en azuurblauwe zee dat ligt aan de oostkust van Afrika, het behoort tot Tanzania. Het eiland is bekend om specerijen zoals peper, kaneel en nootmuskaat maar ook het fruit. Daarnaast is er redelijk wat toerisme: het eiland is bijvoorbeeld bekend om zijn mooie snorkel en duikplekken vanwege de vele vissoorten en koraalriffen. Toch leeft de helft van de bevolking onder de armoedegrens en is er zeker niet voor iedereen onderwijs. Men denkt nog vaak dat kinderen met een beperking bezeten zijn door de duivel, ze worden daarom afgesloten van de buitenwereld. De taal die er gesproken wordt is Swahili. Nienke heeft zich voorgenomen om die taal een beetje te leren zodat ze iets gemakkelijker contact kan leggen. 'Een moeilijke taal, maar wel leuk om te leren'.

More Africa
Nienke gaat vrijwilligerswerk doen voor More Africa. Het is opgericht door de Nederlandse Ellen Baars, die er nog steeds werkt. Ze richten zich zowel op de kinderen als hun ouders: alles met als hoofddoel dat de kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Nienke: ´Alle kinderen met een lichamelijke beperking kunnen op het centrum van More Afrika bijvoorbeeld fysiotherapie krijgen. Er worden individuele zorgplannen gemaakt, er is kinderopvang, onderwijs en medische ondersteuning'.

Lunchroom
Dit jaar wordt er een Lunchroom geopend zodat de kinderen die ouder zijn dan 18 jaar kunnen gaan leren werken. 'Eigenlijk is dit een vorm van dagbesteding zoals wij het hier ook hebben. Ze leren dan om te werken en kunnen later misschien een gewone betaalde baan krijgen en voorzien in hun eigen onderhoud. Ze worden dan niet meer weggestopt maar doen mee in de maatschappij. Net als hier in Nederland, daar wordt ook aan participatie gewerkt'. Het is ook nog de bedoeling dat er een aantal bungalows geopend worden. 'Hierdoor krijgt More Africa meer geld waardoor de kinderen nog beter geholpen kunnen worden. Maar het biedt ook weer een vorm van dagbesteding om de huisjes schoon te maken en kleine reparaties te doen'.

Studie
Het is niet gewoon voor het avontuur, dat Nienke kiest voor vrijwilligerswerk in Afrika. Graag zou ze na het VWO geneeskunde gaan studeren. 'Het is lastig om toegelaten te worden, er zijn nog steeds veel mensen die arts willen worden. Sommige universiteiten kijken alleen naar de behaalde resultaten, maar bijvoorbeeld Amsterdam kijkt ook of de studenten maatschappelijk betrokken zijn. Nu kost het mij toch wel wat tijd om mijn vwo te halen, dus echt wekelijks vrijwilligerswerk zit er niet in. Maar in de zomervakantie heb ik voldoende tijd om vrijwilligerswerk te gaan doen. More Afrika doet goed werk, het wordt gerund door een Nederlander en ze laten ook mensen toe die nog geen 18 jaar zijn. Dus vertrek ik op 16 juli naar een klein plaatsje op het platteland van Zanzibar. Ik ga dan werken met de kinderen, ga onderhoudsklussen doen en de ouders helpen om Engels te leren'.

Geld
Cadeaus leveren heel kort een beetje plezier, maar met geld kan iets aangeschaft worden waarmee de kinderen en jongeren voor een langere tijd geholpen kunnen worden. Nienke heeft daarom een manier bedacht waardoor ze zich kan laten sponsoren voor zowel een deel van de kosten voor de reis ( waarvan een belangrijk deel naar More Africa gaat) als spullen voor de snoezel- en fysiotherapieruimte. 'Ik korfbal bij TZ in de A1. Ik scoor met regelmaat en misschien willen mensen mij sponsoren voor elk doelpunt dat ik dit seizoen nog maak. Mensen bepalen zelf welk bedrag ze per doelpunt ze willen teozeggen. Stuurt u mij een mailtje met uw naam, het gekozen bedrag en uw emailadres, dan mail ik aan het eind van het seizoen terug hoeveel doelpunten ik heb gemaakt en welk bedrag u kunt overmaken'. Natuurlijk kunnen mensen ook gewoon een bedrag doneren. Het emailadres van Nienke is nienkepienke2010@hotmail.com

Meer berichten