Overleg tijdens een schorsing.
Overleg tijdens een schorsing.

Cultuurbeleid gemeente De Bilt

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

De gemeenteraad stelde op 31 maart de Notitie Cultuurbeleid gemeente De Bilt 2016-2020, Van Ouverture naar Cantate, vast als kader voor het lokaal cultuurbeleid. De fracties van SP en Beter De Bilt stemden tegen.

Een motie ingediend door D66, CDA, CU, VVD en GroenLinks waarin gevraagd wordt het draagvlak voor een Biltse Cultuurfederatie te verkennen wordt aangenomen. De fracties van SP, PvdA en SGP stemmen tegen de motie.

Fondsen
Peter Schlamilch (Beter De Bilt) pleit bij de behandeling van de nota voor een houdbaar cultuurbeleid dat op de lange termijn ondersteuning geeft aan burgers in hun culturele ontplooiing. Een motie waarin hij vraagt de vrijgekomen gelden van cultuurcoördinatie in te zetten voor een culturele manifestatie wordt ingetrokken. Henk Zandvliet (GroenLinks) ziet overal gemeenten op cultuur korten, maar aan de andere kant zijn er particuliere fondsen. Hij wil verenigingen helpen daarvan gebruik te maken via een soort subsidieconsulent.

Welzijn
Vanetta Smit (D66) wil cultuur ruimte geven. Cultuurbeleid raakt ook aan welzijn. 'Hamvraag is uiteindelijk, waar is behoefte aan, wat is realistisch en wat kan de lokale politiek hierin betekenen.' Tiny Middleton (Bilts Belang) wil niet subsidiëren wat mensen zelf kunnen betalen. Johan Slootweg (SGP) vindt het beleid duidelijk omschreven. Evenals Bilts Belang vindt de SGP dat cultuur zoveel mogelijk selfsupporting moet zijn. 'Het moet niet aanstootgevend of godslasterlijk zijn.' De SGP vindt dat cultureel erfgoed meer aandacht zou moeten hebben. Wethouder Hans Mieras vindt de gedachte aan een cultuurfederatie sympathiek. 'Het moet vanuit het veld komen, maar we mogen het wel een zetje geven.'