Wijkbewoners genieten van een high tea op De Werkplaats in Bilthoven.
Wijkbewoners genieten van een high tea op De Werkplaats in Bilthoven.

Weekend Eetmee! weer groot succes

Algemeen Algemeen

Vrijdag 18 t/m zondag 20 maart kon weer worden meegegeten bij 'onbekende bekenden'. Vele gastgezinnen nodigden mensen uit de straat of uit de buurt uit om, bij een hapje en een drankje elkaar eens beter te leren kennen. Ook de gemeente De Bilt en de Werkplaats uit Bilthoven waren van de partij.

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 18 maart waren acht vluchtelingen (statushouders) te gast op het gemeentehuis in Bilthoven. Na een korte toespraak door burgemeester Arjen Gerritsen konden de acht statushouders tijdens een uitgebreide lunch met elkaar kennismaken. Vele verhalen kwamen los bij de groep, wie zij zijn, waarom zij Nederland hebben uitgekozen, wat zij willen betekenen binnen de Nederlandse maatschappij en of zij het naar hun zin hebben in De Bilt.

Statushouders
Nasser Mohammed Ali uit De Bilt vertelt: 'Drie jaar geleden ben ik uit Syrië gevlucht. In mijn geboorteland was ik niet veilig omdat ik Koerdisch ben en na een lange reis kwam ik in Nederland terecht. Ik heb het hier hartstikke naar mijn zin, ook in de wijk waar ik woon. Iedereen helpt elkaar en wij doen samen leuke dingen. Zo heb ik met Sinterklaas nog cadeautjes gegeven aan kinderen in de buurt'. Mohamed Ali werkt als vrijwilliger in de Kringloopwinkel in De Bilt. Tussen de Nederlanders kan hij de taal goed leren, zodat hij zijn droom kan verwezenlijken, het runnen van een waterpijpcafé. Mohamed Ali: 'Ik wil heel graag werken. Te zijner tijd wil ik graag met een vriend van mij een waterpijpcafé beginnen. Ook mijn vrouw wil graag werken, zij is nu bezig met een opleiding tot apothekers-assistente. In mijn vrije tijd speel ik nog bazooki, een soort Griekse gitaar, op feestjes en partijen. Ook Chandra Khadka uit Bhutan vindt het heerlijk in De Bilt. Khadka: Ik woon hier alweer zeven jaar. Om goed in te burgeren werk ik als vrijwilliger bij de Kinderboerderij in Bilthoven. Omdat ik zoveel mogelijk wil oppikken van de taal, heb ik daarom ook nog gewerkt bij de Amandelboom. Ik heb wel een droom, namelijk fietsenmaker worden, dat lijkt mij echt heel leuk'. De Iraanse Zhaleh uit Maartensdijk is nu twee jaar hier. Zhaleh vertelt: Twee jaar geleden moest ik in allerijl Iran verlaten, wegens het uitkomen van mijn boek over de Islam. Niet iedereen was het eens met mijn zienswijze over de Islam en dus moest ik vluchten. Gelukkig ben ik hier veilig'.

High tea
Na de lunch kon iedereen nog op de foto met de burgemeester en werd afscheid van elkaar genomen. Inmiddels was de Werkplaats in Bilthoven druk in de weer om zich gereed te maken voor hún gasten. Wegens overlast werden wijkbewoners rond de zogenaamde 'snoeproute', een route van de Werkplaats en Het Nieuwe Lyceum naar de Plusmarkt, uitgenodigd door leerlingen van VMBO3 om deel te nemen aan een high tea. Zo'n 50 mensen gaven hieraan gehoor. Laura, leerling van de derde klas vertelt: 'Leerlingen van onze school bezorgen best wel overlast in de wijk en dus zijn wij blij om nu eens iets te kunnen terugdoen voor alle wijkbewoners. Wij hebben ongeveer 500 flyers uitgedeeld in de wijk rondom onze school, in de hoop dat wij veel gasten krijgen. En dat is gelukt. En zo te zien heeft iedereen het naar zijn zin. Tevens is deze high tea  een onderdeel van de maatschappelijke stage'. Elly de Jager uit Bilthoven en wonende langs de snoeproute, is erg verguld met het initiatief van de Werkplaats. De Jager: 'Elke dag loop ik met de hond in de buurt van de Plusmarkt. Helaas wordt heel veel brood, in plastic zakjes, tussen de struiken weggegooid en voor ik het weet, heeft mijn hond dat brood, met zakje en al, opgegeten. Al dat plastic in zijn maag, doet hem natuurlijk geen goed. Dat zij nu een high tea organiseren, vind ik een heel goed initiatief'

Lunch op het gemeentehuis.