Rode Kruis v.l.n.r. Jan Sondervan, Martin Neele en Annemieke Roestenberg.
Rode Kruis v.l.n.r. Jan Sondervan, Martin Neele en Annemieke Roestenberg.

Rode Kruis De Bilt heeft nieuwe voorzitter

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Sinds 1 december 2015 is Martin Neele (64), in het dagelijks leven headhunter, de nieuwe voorzitter van het Rode Kruis De Bilt. Nu zijn pensionering met rasse schreden naderbij komt, was hij op zoek naar een nieuwe invulling van zijn leven. Neele wilde graag een organisatie besturen, iets dat hem in het bloed zit. Toen de functie van voorzitter vrijkwam, was hij er dan ook als de kippen bij.

Neele vertelt: 'Mijn hele werkzame leven heb ik bestuurd. Via Unilever ben ik terechtgekomen in de modewereld, hier heb ik in 1989, als salesmanager en later als directeur, het modemerk Kipling op de Nederlandse kaart gezet. Mooie tijden waren dat'. Toch begon het tien jaar geleden weer te kriebelen en wilde Neele iets voor zichzelf beginnen. Hij liet zich uitkopen en begon zijn eigen headhunterskantoor. Maar nu de jaren beginnen te tellen en hij tegen zijn pensionering aanloopt, was hij toch weer op zoek naar een leuke functie, voor na zijn 65e jaar. Neele: 'Ik ben er niet de man naar om achter de geraniums te gaan zitten en wil mij graag nuttig maken binnen de maatschappij. Ik zocht iets voor maximaal 4 uur per week. Laat nu net Douwe Tijsma, de vorige voorzitter van het Rode Kruis De Bilt opstappen en laat ik nu net beschikbaar zijn'. Inmiddels zit Neele alweer vier maanden in het pluche en hij voelt zich als een vis in het water.

Sfeer
Neele: 'De Bilt is een fantastische afdeling binnen het landelijke Rode Kruis. Ik word goed ingewerkt door de overige bestuursleden en ex-bestuursleden, en inderdaad hoef ik niet meer dan vier uur per week te besteden aan het bestuurswerk'. Jan Sondervan, vice-voorzitter van de afdeling vult aan: 'Wij zijn blij dat Neele zich zo thuisvoelt bij ons, wij hebben een heel goede aan hem, een man met veel ervaring binnen het bestuursvak. Annemiek, onze voormalig secretaris, moest helaas aftreden na twee termijnen van ieder vier jaar, maar zij wilde Neele nog graag grondig inwerken binnen het Rode Kruis. Dat zegt toch iets over de sfeer binnen onze afdeling'. De toekomst wordt inmiddels uitgestippeld door het voltallig bestuur. Neele: 'Ondanks onze 110 vrijwilligers, zijn wij op zoek naar nog veel meer vrijwilligers. Onze core-business bestaat uit het verlenen van noodhulp, zowel op nationaal- als op internationaal niveau. Maar ook binnen de eigen gemeente bieden wij hulp aan op verschillende terreinen: evenementenhulp, sociale hulp, bijzondere vakanties en telefooncirkels, waarbij acht mensen elkaar elke ochtend opbellen, zodat iemand nooit langer dan 24 uur op hulp ligt te wachten, bijvoorbeeld bij een valpartij'. Gemiddeld gebeurt vier keer per jaar iets, waarbij iemand hulp behoeft.

Speerpunten
Neele: 'In de periode dat ik voorzitter ben, wil ik aandacht schenken aan diverse speerpunten. Wij hebben bijvoorbeeld meer chauffeurs nodig op onze wagen. Een gewoon rijbewijs is al voldoende. Daarnaast zoeken wij gebouwbeheerders, wij kunnen wel twee of drie mensen gebruiken. Ook hebben wij nieuwe plannen met ons gebouw. Hierbij denken wij aan het verhuren van een zaal voor feesten, bijvoorbeeld als iemand 25 of 40 jaar getrouwd is, of voor vergaderingen van politieke partijen en activiteiten van allerlei maatschappelijke organisaties'.

Om het Rode Kruis bij te staan worden sponsors gezocht. De 3.000 euro die nodig is voor nieuwe pakken voor de vrijwilligers van de buitendienst, hakt natuurlijk flink in het budget van het Rode Kruis. Iedereen die iets wil bijdragen, is van harte welkom. Neele: 'Wij zullen de komende periode de schouders er flink onder moeten zetten, maar als alles verloopt zoals wij het voor ogen hebben, kan ik zeggen dat ik geslaagd ben'.  

Als u vragen heeft kunt u mailen naar www.info@rodekruis-debilt.nl