De apotheker van het Maertensplein en Wim Landwaart van de 'Gezonde Apotheek' bij de slowjuices en smoothies.
De apotheker van het Maertensplein en Wim Landwaart van de 'Gezonde Apotheek' bij de slowjuices en smoothies.

Samenwerken is een goed medicijn

Algemeen Zorg

door Henk van de Bunt

Bij Landwaart aan het Maartensdijkse Maertensplein werkte men samen met Apotheek Maertensplein aan nieuwe vezelrijke smoothies, naast het bestaande assortiment slowjuice sappen.

Wim Landwaart: 'Volgens de WAO kan een gevarieerd vegetarisch dieet met alleen fruit en groente 2,7 miljoen levens redden per jaar. Vandaag de dag worden in veel verschillende landen campagnes gelanceerd om mensen te overtuigen meer groente en fruit te eten. Mensen worden er zich telkens meer bewust van hoe belangrijk groente en fruit zijn'. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat bij dagelijks gebruik van deze essentiële voedingstoffen het immuunsysteem, de ontwikkeling van de hersenen en het energie niveau verbetert. Verder mindert het risico op kanker en hart en vaatziekten Door het drinken van verse sappen kun je het gemakkelijkst elke dag genoeg groente en fruit binnen krijgen'.

Slowjuice
De beste manier om sappen te maken is met een handmatige pers. Deze methode heeft echter zijn beperkingen. Het gaat te langzaam om grote hoeveel heden sap te maken, en daarnaast is het alleen geschikt voor citroenen en sinaasappels. In tegenstelling tot hoge blenders en gewone en sapcentrifuges gebruikt de slowjuicer een vijzel, is daarnaast geschikt om grote hoeveelheden sap te maken en perst de groente en het fruit in zijn geheel, waardoor men ook van de voedingstoffen die in de zaden en de schil zitten, profiteert.

Vezelrijk
'Smoothies zijn lekker, fris en super gezond. Het leuke aan smoothie-recepten is dat je heel veel verschillende variaties kunt maken. Je kunt je favoriete fruit toevoegen of zaden en zelfs groente voor een groene smoothie'. Slowjuice behoort ook volgens Els Coyajee- Geselschap van Apotheek Maertensplein meer bij de superfoods; smoothies zijn meer gericht op het onderhouden van het lichaam en zijn vaker ondersteunend. Els: 'Vezelrijke smoothies vormen een goed begin van de dag en zijn dan ook super als ontbijt. Maar je kunt er ze ook best verspreid over de dag gebruiken'.

Goedendag
Wim Landwaart: 'Wij rekenen onze smoothies tot de 'Goedendag-serie'. Els vult aan: 'Je maakt een smoothie vezelrijk door er bijvoorbeeld havermout, volkorentarwemeel (brinta) en/of noten aan toe te voegen. Granen en noten maken je smoothie vullend (het geeft je meer energie) en vertragen de opname van de suikers in je bloed waardoor je er langer van profiteert'.

Bezorging
Wim Landwaart vertelt in contacten met de huisarts en apotheek ontdekt te hebben dat bijv. na een penicillinekuur, waarbij vaak darmen verslappen kunnen, het gebruik van vezelrijke smoothies een positieve bijdrage kunnen leveren: 'Deze kunnen dus een welkome aanvulling zijn. In samenwerking met Apotheek Maertensplein kunnen we ze, desgewenst, samen met medicijnen thuis bezorgen.'