?Anne Doedens bij het sluisje bij fort Ruigenhoek aan de Kanonsdijk.
?Anne Doedens bij het sluisje bij fort Ruigenhoek aan de Kanonsdijk.

Lezing Anne Doedens tijdens Boekenweek 2016

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Op woensdag 16 maart verzorgt dorpsgenoot en historicus Anne Doedens een lezing over de Frans-Duitse oorlog bij de Bilthovense Boekhandel aan de Julianalaan 1 in Bilthoven.

Op zijn bekende levendige manier zal Anne Doedens zijn gehoor meenemen naar een interessante fase uit de wereldgeschiedenis. Doedens: 'Want Wereld-Oorlog 1 is niet te begrijpen zonder kennis van juist deze Frans-Duitse Oorlog. Overschaduwd door de Eerste Wereldoorlog raakte een feit als de dood en het sneuvelen van enkele honderdduizenden soldaten en burgers voor velen in de vergetelheid. Het was deze oorlog die diepe haat tegen de Duitsers aanwakkerde in Frankrijk. Het Franse verlies van Elzas-Lotharingen lokte later mede de Eerste Wereldoorlog uit. Vergeten is dat Straatsburg - juist nu de zetel van het Europees Parlement en symbool van vreedzame Europese samenwerking - toen voor een groot deel verwoest werd. In deze oorlog leerde men de verwoestende kracht van machinegeweren en Krupp-kanonnen kennen. De luchtoorlog kreeg een pril begin door de inzet van ballonnen'.

Forten in deze regio
Volgens de Maartensdijkse historicus leidde de Frans-Duitse Oorlog ook tot verbetering van de Nederlandse defensie. Vier forten werden vlak voor en tijdens deze oorlog toegevoegd aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de Boekenweek-lezing op woensdag 16 maart bij de Bilthovense Boekhandel zal ook een link worden gelegd tussen De Bilt en Maartensdijk met deze vaak vergeten maar zo belangrijke oorlog, met ingrijpende gevolgen tot in onze eeuw. Doedens hierover: 'Maartensdijk en De Bilt speelden een rol, al was het alleen maar omdat in de tijd van deze oorlog de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de gemeente gebouwd werden. Driemaal is de Nieuwe Hollandse Waterlinie in staat van verdediging gebracht. In 1870 tijdens de Frans-Duitse oorlog, tussen 1914 en 1918 tijdens de Eerste Wereldoorlog en in 1939 -1940. Er werden troepen gelegerd, het geschut was in stelling gebracht. Het sluisje bij fort Ruigenhoek is naast de forten Ruigenhoek en Voordorp een fysieke herinnering. Het boek waarop de lezing gebaseerd is, geeft ook een forten-fietsroute langs de forten van deze gemeente. De forten en hun geschiedenis staan dan ook opgenomen in het Bilts Digitaal Museum. Maar er zijn meer verbanden …'