Ebbe Rost van Tonningen: 'Elke winkelier en elk winkelcentrum heeft gezamenlijk of individueel de vrije keus.
Ebbe Rost van Tonningen: 'Elke winkelier en elk winkelcentrum heeft gezamenlijk of individueel de vrije keus.

Zondagsopening voor winkeliers

Algemeen Politiek

door Henk van de Bunt

In de voorbije periode is in de gemeente De Bilt weer een burgerpeiling gehouden: een tweejaarlijkse steekproef onder ongeveer 2400 inwoners van De Bilt. Op voorstel van Beter De Bilt en de Partij van de Arbeid was in deze burgerpeiling van de gemeente een vraag opgenomen over de zondagopening. De uitslag is bekend.

De vraagstelling luidde: 'In de gemeente De Bilt mogen de winkels nu 4 zondagen per jaar open. Bent u vóór of tegen een uitbreiding van de zondagsopening naar alle zondagen, met uitzondering van 1e Paasdag, 1e Pinksterdag, 1e Kerstdag en Nieuwjaar (op deze dagen blijven alle winkels gesloten)'. De uitslag van de burgerpeiling (onder voorbehoud van de definitieve rapportage) maakt duidelijk dat 37% voor de uitbreiding naar alle zondagen is en dat een even groot (37) percentage hier tegen is. Zesentwintig procent gaf aan geen voorkeur of mening te hebben. De gegevens zijn (ook) uitgesplitst per dorpskern. Het grootste percentage voorstemmers woont in Hollandsche Rading (50%). De meeste tegenstemmers in de kernen Maartensdijk (52%) en Westbroek (50%)

Discussie
Beter De Bilt organiseert op woensdag 16 maart om 20.00 uur in de Bremhorst, Jan van Eijcklaan 31 Bilthoven een informatie- en discussieavond over deze vraagstelling. Ebbe Rost van Tonningen namens Beter De Bilt hierover: 'Het doel van de avond is om alle argumenten - voor en tegen - bespreekbaar te maken voor zowel inwoners als winkeliers, waardoor de gemeenteraad mede op basis daarvan een besluit kan nemen'. Rost van Tonningen is van mening, dat de gemeenteraad zich besluitvaardig moet tonen na zo'n lange wachttijd en op 31 maart in de gemeenteraad moet beslissen.

Divers
Onder de winkeliers zijn de meningen even divers als onder de inwoners van de ook al zeer verschillende kernen van deze gemeente. Rost van Tonningen: 'Naast uitgesproken voorstanders en notoire tegenstanders is er ook een groep die niet voor en ook niet tegen is, maar het respecteren van de zondagsrust wil laten prevaleren. En het is ook goed daarbij op te merken dat deze zondagsrust-wens niet alleen is gebaseerd op christelijke motieven, maar ook door kanttekeningen te plaatsen bij de zgn. '24-uurseconomie'. Anderen daarentegen vinden, dat  winkeliers zelf hun eigen concurrentiepositie moeten wegen tegenover winkels in de omgeving, die wel op zondag open zijn'.   

Keuze
Met nadruk wordt door de organisatie gesteld, dat elke winkelier en elk winkelcentrum gezamenlijk of individueel de vrije keuze heeft om zelf al of niet mee te doen bij een uitbreiding van de zondagsopenstelling. Rost van Tonningen: 'Zo zou het kunnen, dat bijvoorbeeld in Maartensdijk de winkels op zondag niet open zijn en in De Bilt wel, afhankelijk van de voorkeur van winkeliers zelf'. Aan het eind van de avond zal mogelijk een werkgroep in het leven worden geroepen, die zich bezig gaat houden met het detailhandelsbeleid in de gemeente De Bilt, in het kader van een gemeentelijke economische visie. Rost van Tonningen hierover: 'De gemeente en de winkeliers kunnen naar mijn mening veel meer doen om de winkelcentra in de gemeente gezamenlijk te promoten. De Bilt heeft (door de weersberichten van het KNMI) een zeer grote naamsbekendheid'.