?V.l.n.r. Annet Meeuws, Alice Plantinga en Kees Floor hebben een enquête opgesteld om behoeftes van ouderen te peilen maar ook de bereidheid van de andere inwoners om elkaar te helpen.
?V.l.n.r. Annet Meeuws, Alice Plantinga en Kees Floor hebben een enquête opgesteld om behoeftes van ouderen te peilen maar ook de bereidheid van de andere inwoners om elkaar te helpen.

Peiling wensen, behoeften en mogelijkheden inwoners Hollandsche Rading

Algemeen Hollandsche Rading

door Marijke Drieenhuizen

Mens De Bilt en Samen voor Hollandsche Rading (SVHR) zijn begin 2016 het project Diensten voor ouderen in Hollandsche Rading gestart. Het project wordt gefinancierd door het Oranje Fonds. Het eerste doel is om door middel van een enquête te onderzoeken wat er nodig is om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

Ook wordt onderzocht of mensen weten welke voorzieningen er al zijn in de gemeente. Het laatste punt van onderzoek is het in kaart brengen wat mensen uit Hollandsche Rading voor elkaar kunnen doen in de vorm van burenhulp. Het uiteindelijke doel is om te komen tot een manier waar vraag en aanbod binnen het dorp samenkomen, bijvoorbeeld een digitaal platform. Het idee daarachter is dat veel mensen bereid zijn elkaar te helpen, maar dat dat niet vanzelf gebeurt. De enquête wordt na 16 maart uitgezet onder alle 565 huishoudens en de organisatie hoopt op een hoge respons.

Diensten
Het project Diensten voor ouderen maakt onderdeel uit van de pilot Gebiedsgericht werken. Uitgangspunt hierbij is het in kaart brengen wat er leeft in Hollandsche Rading. Dit is inmiddels geïnventariseerd en door bewoners vertaald in acties. Met in het achterhoofd steeds het behouden en versterken van het woongenot. Hierbij worden verbindingen gelegd binnen verschillende groepen in het dorp maar ook dorps overstijgend. Zo is er bijvoorbeeld ook contact met de gemeente De Bilt en Mens De Bilt.

Projectteam
Het Projectteam Diensten voor ouderen bestaat uit Alice Plantinga, Kees Floor en Esther van Dijk, als actieve vrijwilligers uit Hollandsche Rading en Annet Meeuws namens Mens De Bilt. Samen hebben zij een ambitieus projectplan opgesteld waarbij de start in januari 2016 stond en de eindevaluatie in december van dit jaar. In die tijd is de enquête gemaakt en uitgevoerd en geanalyseerd door een ingehuurd bureau om geheel onafhankelijk de gegevens te verwerken. Alice Plantinga: 'Er gebeurt al heel veel onderling in Hollandsche Rading maar er kan nog meer is het idee. Het moet voor inwoners van alle leeftijden mogelijk zijn om in Hollandsche Rading te (blijven) wonen, ook op hun oude dag. Om dat mogelijk te maken zouden mensen wellicht actiever deel kunnen gaan nemen aan het helpen van hun buren. De uitslag van de enquête zou aan kunnen tonen dat dit idee klopt. Daarmee kunnen we dan verder bouwen aan een platform waar op een laagdrempelige manier vraag en aanbod samenkomen. Mocht die uitkomst er komen dan willen we ook dit jaar het platform opzetten en uitrollen'.

Draagvlak
Belangrijk voor het slagen van dit project is voldoende draagvlak. Kees Floor: 'Er zijn door de start van de pilot gebiedsgericht werken veel mensen bereid gevonden om zich hier voor in te zetten. De enquête is er niet alleen voor om de behoeftes en wensen van ouderen te peilen, een belangrijk deel gaat dus ook over de vraag wat mensen zelf kunnen doen en wat er mogelijk is met burenhulp. Daarom hopen we dat alle huishoudens de enquête in willen vullen. We zijn een klein dorp maar de sociale cohesie is groot. Dat zal blijken en dat is mooi'.