Donderdag 10 maart zullen zoveel mogelijk leerlingen van De Rietakker in één minuut door aan de oude in 2013 gerestaureerde schoolbel te trekken herrie maken. [foto De Rietakker]
Donderdag 10 maart zullen zoveel mogelijk leerlingen van De Rietakker in één minuut door aan de oude in 2013 gerestaureerde schoolbel te trekken herrie maken. [foto De Rietakker]

Basisschoolleerlingen maken herrie

Algemeen Jeugd

Ruim 200.000 basisschoolleerlingen in Nederland, Curaçao, Afrika, Azië en Latijns-Amerika doen op donderdag 10 maart mee aan de jaarlijkse actie 'Wij trekken aan de bel'. Met behulp van toeters, bellen én hun stem gaan ze één minuut herrie maken op het schoolplein.

'Wij trekken aan de bel' is een initiatief van het Liliane Fonds. Landelijk trekken 720 basisscholen aan de bel. Zo vragen ze aandacht voor het recht op onderwijs van leeftijdgenootjes met een handicap in ontwikkelingslanden die niet naar school kunnen. Dat zijn er meer dan 23 miljoen. Elders in het land komen bekende Nederlanders in actie. Ook de leerlingen van basisschool De Rietakker (De Bilt) laten zich op 10 maart horen.

Poging tot wereldrecord
Niet alleen op schoolpleinen maar ook in Safaripark Beekse Bergen laten kinderen zich op 10 maart horen. Daar doen 21 scholen, in samenwerking met originele-schoolreisjes.nl, een poging tot wereldrecord 'grootste educatieve schoolreisje'. Het huidige record van 2013 staat op 1872 kinderen en begeleiders. Aan de recordpoging doen 3073 kinderen en begeleiders mee. Om 10.30 uur zingen ze uit volle borst het actielied 'Herrie op het plein' en maken daarna één minuut lang een daverend kabaal.

Recht op onderwijs
Ieder kind moet naar school kunnen. Onderwijs is een recht, géén privilege.  Dat is ook vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Toch is de praktijk vaak anders, zéker voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Hoe dat komt? De school is te ver of niet toegankelijk, kinderen worden geweigerd, leerkrachten missen de benodigde kennis en speciaal lesmateriaal en ouders hebben geen geld voor school.
Om juist kinderen met een handicap sterker te maken is onderwijs van groot belang. Het Liliane Fonds ondersteunt daarom deze kinderen niet alleen op het gebied van medische zorg, revalidatie en sociale contacten, maar ook met scholing. Dankzij het Liliane Fonds kunnen elk jaar ruim 40.000 kinderen naar school.