Leo Feijen benadrukt in zijn lezing het belang van De Vierstee voor de ontwikkeling van de mens.
Leo Feijen benadrukt in zijn lezing het belang van De Vierstee voor de ontwikkeling van de mens.

De Vierstee is een plek van verbinding

Algemeen Vierstee 2.0

door Henk van de Bunt

Donderdag 18 februari verzorgde historicus, journalist en schrijver Leo Fijen in de bibliotheekruimte van De Vierstee aan de Maartensdijkse Nachtegaallaan een lezing, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de actie Vierstee 2.0. De lezing had als thema 'Kracht van verbondenheid in dorpen'; een onderwerp dat Leo Fijen zeer nauw aan het hart ligt en waar hij veel over geschreven en gepubliceerd heeft.

Wie naar De Vierstee was gekomen om sappige anekdotes over deze sporthal te horen, kwam bedrogen uit. Daar was het Leo Fijen bij zijn lezing over dit dorpscentrum niet om te doen. Natuurlijk, de in Haarlem geboren, maar op Maartensdijk verliefd geworden journalist en verteller kan de ene na de andere smakelijke anekdote vertellen, maar hij dicht deze sporthal een veel meer belangrijker functie toe. Fijen gebruikte het beeld van de sporthal als metafoor voor de zoektocht naar een veilige ruimte in ieder mens. In een introductieronde werden alle aanwezigen uitgenodigd iets over hun Maartensdijkse roots te vertellen, waarbij ook de verbondenheid met het te renoveren dorpscentrum vaak niet ongenoemd bleef.

Verbondenheid
Fijen: 'Wie niet verbonden is met zichzelf, kan niet verbonden zijn met de ander. En wie niet een veilige ruimte in zichzelf ontdekt en koestert, kan nooit een veilige ruimte aanbieden aan de ander. De Vierstee biedt elke Maartensdijker de ruimte om zichzelf te ontdekken. Daarom is het goed, dat in sommige ruimtes het stil kan zijn, daarom leert een mens ervan om soms te wachten tot de volgende wedstrijd en daarom moet iedereen af en toe de tijd nemen. Wie stil is, durft te wachten en wie de tijd neemt, heeft ook tijd voor zichzelf en voor de ander. En al die waarden leer je in De Vierstee', betoogde televisiepresentator Fijen. Daarom is volgens de welbespraakte journalist een plek als De Vierstee nodig om deze waarden toe te passen in je leven en zo weer verbonden te raken met jezelf. Die verbondenheid is nodig om de verbondenheid in het dorp te ervaren'.

Ruimte maken voor de ander
Fijen vervolgt: 'Waar in de strijd voor het behoud van De Vierstee voortdurend wordt benadrukt, dat dit dorpscentrum voor de verbondenheid in het dorp zorgt, daar wordt vaak vergeten, dat daar iets aan voorafgaat. In een centrum als De Vierstee leert een dorpeling om rekening te houden met een ander en ook om soms ruimte te maken voor die ander. Ten diepste nodigt De Vierstee de dorpelingen uit om te buigen voor de ander en die ander zo dichterbij te laten komen. Met het zingen van de koren, het spelen van wedstrijden, het maken van muziek en het uitlenen van boeken wordt aan mensen gevraagd om in te schikken voor een ander'. Leo Fijen legde uit dat dit gemakkelijker gaat, wanneer een mens in zijn hart kijkt en weet dat hij of zij ook tekort schiet en daardoor barmhartiger met de ander zal omgaan.

De weg naar je eigen hart
Een dorpscentrum als De Vierstee reikt volgens Fijen veel verder dan de vraag naar bereikbaarheid: 'De sporthal leert dorpelingen de meest elementaire onderdelen van de humaniteit. Daarom mag die hal niet verdwijnen uit het hart van Maartensdijk. Want als het hart verdwijnt uit het dorp, kunnen dorpelingen ook hun eigen hart niet meer vinden. En wie zijn hart niet meer kan bereiken, is ook de weg naar verbondenheid met het hart van de ander kwijt. Dat is de belangrijkste betekenis van De Vierstee', zo leerde Leo Fijen de aanwezigen, die stil werden van deze wijze lessen.