Aagje ervaart in Zimbabwe een heel ander leven. (foto Margreeth Bronsema)
Aagje ervaart in Zimbabwe een heel ander leven. (foto Margreeth Bronsema)

Biltse Aagje ambassadeur voor Zip your Lip

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Het zal niet iedereen overkomen, ambassador worden. Toch is het Aagje van Draanen (13) uit De Bilt gelukt om ambassador te worden voor Zip your Lip en samen met andere jongeren, voor deze organisatie op reis te gaan naar Zimbabwe. Hier kon zij, gedurende een week, ervaren hoe het is om in een arm land te leven en wat Zip your Lip betekent voor de toekomst van arme kinderen.

Aagje van Draanen is erg begaan met het lot van kinderen in derde wereldlanden. Vorig jaar november kwam zij in contact met World Vision, een internationale organisatie die zich onder andere inzet voor wederopbouw op de Filipijnen, noodhulp biedt aan armen in het Midden-Oosten, de Balkanlanden of in Zuid-Soedan. Aagje: 'Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in Afrika. Toen ik vorig jaar november hoorde dat World Vision ambassadeurs zocht in Nederland, heb ik mij direct aangemeld. Natuurlijk werd ik dat niet direct. Alle 40 belangstellenden moesten eerst auditie doen en een filmpje van jezelf insturen, waarom je graag iets wil doen voor Zip your Lip, een onderdeel van World Vision. Uiteindelijk ben ik gekozen door World Vision, samen met vijf anderen. Ik was zo blij. En in januari mocht ik dus mee naar Zimbabwe, in Zuid-Afrika. Eindelijk was mijn wens vervuld: een reis naar Afrika'.

Begeleiding
De Youth Ambassadors gingen natuurlijk niet op eigen houtje naar Zimbabwe. Margreeth Bronsema, medewerkster bij World Vision en begeleidster van Aagje: 'Al onze ambassadeurs worden door World Vision begeleid op hun reis. In januari heb ik Aagje en anderen begeleid op hun reis naar Zimbabwe en twee jaar geleden ben ik naar Zuid-Soedan geweest, ook voor Zip your Lip. Wij hopen dat onze ambassadeurs een mooie ervaring meenemen naar huis en dat zij erover vertellen als zij weer in Nederland zijn'. Daaraan hoeft Bronsema niet te twijfelen. Woensdag 17 februari werd een groot evenement georganiseerd op het Comenius College, waar onder andere Aagje haar verhaal mocht doen aan de leerlingen van deze Hilversumse school.

Heftig
Op het Comenius College werd door alle eerste- en tweede klassers, in vier sessies, geïnteresseerd geluisterd naar de belevenissen van Aagje. Zo vertelt zij aan alle leerlingen: 'Wij zijn bij veel projecten in het land langs geweest. Wij bezochten gezinnen met ondervoede kinderen, hebben mensen bezocht met aids en zijn naar een ziekenhuis geweest voor zwangere vrouwen. Hier hebben wij heel veel tienermoeders ontmoet. Wat ook veel indruk maakte was dat drie kinderen gedurende drie maanden helemaal alleen woonden, terwijl hun ouders, elders in het land, aan het werk waren. Zij hadden al die maanden bijna geen eten en woonden in een krot. Dat kun je je hier in Nederland toch niet voorstellen? In die week zijn wij ook naar een gezin geweest, waarvan de moeder vier jaar geleden is overleden aan aids. Aan het eind van het bezoek, gingen wij naar het graf van hun moeder. Dat was best wel heftig, omdat het niet een graf was zoals wij kennen, maar gewoon een bergje met bladeren erop, zonder een grafsteen'.

Bewust
De tijd dat Aagje in Zimbabwe verbleef, heeft haar bewust gemaakt hoe goed wij het in het westen hebben. Aagje: 'Ik heb in deze week super veel geleerd. Bijvoorbeeld dat je blij moet zijn met wat je hebt, ook al is het weinig. En verder dat niet alles in het leven om jezelf draait, maar dat anderen ook heel belangrijk zijn en dat je goed voor hen moet zorgen. Ik heb in Zimbabwe heel veel droogte, ondervoede kinderen en honger gezien. Voor 45 euro kun jij een kind redden uit die omstandigheden, dat zou supertof zijn. Dus doe mee met Zip your Lip!'.

Voor meer informatie over World Vision kunt u terecht op www.worldvision.nl