Mevrouw van Meeteren-Kaptein met de burgemeester.
Mevrouw van Meeteren-Kaptein met de burgemeester.

Felicitaties voor honderdjarige

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

'Altijd vriendelijk wezen', antwoordt mevrouw van Meeteren-Kaptein op de vraag wat mensen moeten doen om honderd te worden. Burgemeester Arjen Gerritsen kwam haar donderdag 11 februari in Woon- en zorgcentrum Weltevreden met deze mijlpaal feliciteren.

Annie Kaptein werd op 11 februari 1916 in Vreeswijk geboren. Haar vader was beurtschipper en voer door het hele land. Hij was een van de eersten met een ijzeren schip. Annie groeide op in Alkmaar waar ze ook naar school ging en later in Zwolle. Ze werd costumière, een vak dat ze met veel plezier uitoefende. Haar vader verzorgde de opdrachten.

In de oorlog woonde Annie bij haar zuster in Utrecht vlakbij het Academisch Ziekenhuis. Daar leerde ze haar man kennen die uit Utrecht kwam en waarmee ze in 1944 trouwde. Een dagboekpagina van mevrouw van Meeteren over het laatste oorlogsjaar is opgenomen in het archief van het NIOD en op internet te raadplegen. In Utrecht woonde ze op verschillende plaatsen, het laatst in Tuindorp. Sinds 2012 woont mevrouw van Meeteren in Woon- en zorgcentrum Weltevreden in De Bilt. Ze kreeg twee zonen, heeft vijf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Mevrouw van Meeteren is altijd actief geweest bij de padvinderij en was akela. Samen met haar zuster maakte ze kleren. Ter gelegenheid van haar honderdste verjaardag ontving zij een brief van koning Willem-Alexander. Het eeuwfeest werd met de familie op 13 februari op Fort Vechten in Bunnik gevierd.