?Vijfkeer per week samen eten in Maartensdijk, Mirjam Valkenburg (links) en Alice Plantinga weten het zeker: hier is behoefte aan.
?Vijfkeer per week samen eten in Maartensdijk, Mirjam Valkenburg (links) en Alice Plantinga weten het zeker: hier is behoefte aan.

Samen eten in Maartensdijk

Algemeen Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

In Dijckstate in Maartensdijk kan als proef van 29 februari tot en met vrijdag 1 april weer vijf dagen per week samen gegeten worden. Een nieuwe start van een eerder initiatief dat door omstandigheden gestopt is.

Al langer kan er samen gegeten worden in Maartensdijk. Eerst in het restaurant van Dijckstate, toen dat sloot volgde een pilot door Mens, Cordaan en de Bewonerscommissie Dijckstate. Die vrijwilligers van toen zetten nu de volgende stap: vijf dagen per week samen eten bij Bon Appetit, servicecentrum Maartensdijk (in Dijckstate). De vrijwilligers weten het zeker; hier is behoefte aan.

Iedereen is welkom
De ervaring leert dat samen eten mensen goed doet. Alice Plantinga: 'Er is gezelligheid en sociale controle, men let, in goede zin, op elkaar en vergeet er eens iemand de tijd dan wil een ander graag even contact zoeken en melden dat er gegeten gaat worden. Dat doet de mensen goed, ze horen er bij'. Iedereen is welkom, leeftijd is niet belangrijk al moet wel worden vermeld dat nu nog iedereen al wat ouder is. Men kan vijf dagen per week aanschuiven om half 6, maar dat hoeft natuurlijk niet. 'Mensen kiezen zelf hoe vaak ze per week mee willen eten, ze geven dat de vrijdag ervoor door'.

Vers bereid
Elke dag wordt het eten door het Groenekans bedrijf Tip Top vers bereid. Op woensdag krijgen de mensen een driegangenmenu dat bestaat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een toetje. Op de andere dagen is er uitsluitend een hoofdgerecht. De maaltijd wordt in Dijckstate in een speciale oven warm gemaakt. Het menu voor de proefperiode is op woensdag altijd zalm met roomsaus en bijvoorbeeld vooraf een groentesoep, gevolgd door krieltjes en boontjes en een toetje. De andere dagen is er elke dag een ander hoofdgerecht en dat varieert van gekookte aardappelen met bietjes en een slavink tot witte rijst met gestoofd rundvlees en groenten. Vooraf is het menu in te zien zodat men weet waarvoor men inschrijft.

Inschrijven en meer informatie
Elke vrijdag kunnen mensen zich aanmelden voor de daarop volgende week en gelijk betalen. Alice Planting zit dan van 16.00 tot 17.00 uur in het Servicecentrum Maartensdijk (Dijckstate). 'En als er vrijwilligers zijn die het leuk vinden om mee te draaien, heel graag, ze zijn van harte welkom. Je geeft wat en krijgt er echt veel voor terug. Mensen waarderen dit'. Mirjam Valkenburg van Mens kan ook gebeld worden voor meer informatie. Zij of een andere collega is doordeweeks van 9.00 tot 12.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 0346 214161 of u loopt even langs bij haar op het Servicecentrum Maartensdijk.