Leerlingen van 2B VMBO van de Werkplaats fietsen hard om de calorieën van het zakje chips te verbranden.
Leerlingen van 2B VMBO van de Werkplaats fietsen hard om de calorieën van het zakje chips te verbranden.

Scholieren fietsen calorieën weg

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Ingmar de Jong, gymnastiekdocent op de Werkplaats in Bilthoven, heeft 4 jaar geleden door een experiment de betekenis van het begrip kilocalorie (kcal) voor enkele klassen geïntroduceerd in z'n (gym-)lesprogramma.

Dit werd gedaan door leerlingen een klein zakje chips te laten eten om ze daarna de extra calorieën er met behulp van een hometrainer weer te laten aftrainen. Op deze wijze werd gehoopt ze bewust te maken wat het eten van een tussendoortje als bijvoorbeeld een zakje chips met je doet. Dit jaar is op verzoek van de leiding van de school dit 'calorieën-experiment' voor alle 1e, 2e en 3e jaars leerlingen opgenomen in het lesprogramma.

Uitgebreid programma
Ingmar: 'Nu het zo'n omvangrijk project is geworden heb ik aan mijn collega's van Het Nieuwe Lyceum gevraagd of ook zij aan dit programma zouden willen meedoen. Hun antwoord was positief. Daarom gaan de hometrainers, wanneer wij op de Werkplaats hiermee klaar zijn, naar m'n collega's op Het Nieuwe Lyceum. Om dit project mogelijk te maken moesten wij zowel aan een grote hoeveelheid chips zien te komen, als ook aan 10 hometrainers die voor een langere periode nodig zouden zijn. Gelukkig hebben we sponsors gevonden om het experiment mogelijk te maken. De gemeente vindt het zo'n belangrijk educatief project dat ze het ondersteunt. De gemeente betaalt de huur van de hometrainers en ook de helft van de kosten van de chips. Voor de andere helft worden we gesponsord door de supermarkt Plus'.

Deelnemers
De ochtend dat De Vierklank zo'n les bijwoonde was klas 2B VMBO aan de beurt. De 25 leerlingen namen in groepen van 12 deel aan het experiment. Nadat Ingmar het experiment had uitgelegd, kregen zij een zakje chips aangeboden. Naturel chips met 139 Kcal en paprika chips met 136 Kcal. Vervolgens werd er op de hometrainers met allemaal hetzelfde verzet gefietst. Op de hometrainer moesten de leerlingen fietsen tot zij de extra calorieën van de chips er weer hadden afgereden. Zij konden op de display van de hometrainer volgen hoeveel en hoe snel zij de calorieën er af hadden gereden. Het bleek, dat zij hiervoor ongeveer 6 kilometer moesten fietsen. De ene leerling deed daar 8 minuten over een ander meer dan 12 minuten, afhankelijk van kracht en conditie. Ingmar: 'We hopen dat met dit experiment de leerlingen nu aan den lijve ondervinden wat zo'n zakje chips met je doet en dat zij voortaan niet langer gedachteloos zo'n zakje naar binnen zullen werken'.