De burgemeester bij de overhandiging van het titelbord aan Machteld Loeff.
De burgemeester bij de overhandiging van het titelbord aan Machteld Loeff.

Fairtrade titel voor Centrumkerk Bilthoven

Algemeen Algemeen

De Centrumkerk ontving tijdens de zondagsviering op 7 februari de titel Fairtrade Kerk. Burgemeester Arjen Gerritsen reikte het bij de titel horende bord uit aan Machteld Loeff, voorzitter van de werkgroep Zending Werelddiaconaat Ontwikkelingssamenwerking (ZWO). Deze werkgroep zet zich binnen de kerkelijke gemeente in om eerlijke handel onder de aandacht te brengen.

door Guus Geebel

De viering werd met zang en muziekinstrumenten voorbereid en uitgevoerd in samenwerking met leerlingen van de naast de kerk staande Julianaschool. Dominee Benedikte Bos ging op een interactieve manier in gesprek met leerlingen van de school. Zij deed dat aan de hand van een veelluik uit 1504  van Meester van Alkmaar, dat de zeven werken van barmhartigheid in beeld brengt. Het thema fairtrade sloot daar goed bij aan. Ook de burgemeester betrok de kinderen bij zijn verhaal. Op zijn vraag wat fairtrade betekent kreeg hij meteen het juiste antwoord: Eerlijke handel.

Uitdragen
'Als we dingen maken willen we daar een eerlijke prijs voor hebben. Die moet verband houden met de moeite die ervoor gedaan is. Als de prijs te laag is, is het niet eerlijk. Dat is eigenlijk de kern van eerlijke handel', aldus de burgemeester. 'Deze kerk staat op het punt om Fairtrade Kerk te worden. De gemeente De Bilt is al een Fairtrade Gemeente en de Julianaschool een Fairtrade School.' Om Fairtrade te worden moet aan een aantal zaken worden voldaan. Dat is niet alleen fairtrade producten gebruiken, maar ook het uitdragen ervan en het enthousiast maken van mensen. Als derde voorwaarde worden acties genoemd, geen woorden maar daden. 'Dat zien we bij deze kerk heel nadrukkelijk bij de Wereldmaaltijd en de betrokkenheid bij de Wereldwinkel.'

Duurzame toekomst
Juryvoorzitter Arjen Gerritsen noemt het predicaat Fairtrade Kerk verdiend. 'Fairtrade leeft onder de mensen hier. Ik weet dat het thema in de harten van de mensen van deze kerk zit. Wij hopen als jury dat dit bord een mooie plek krijgt en dat andere organisaties jaloers worden en het ook willen hebben.' Machteld Loeff dankt de jury, die verder bestond uit Connie Brouwer, Rob Florie en Evelien Ribbens, voor het toekennen van de titel. De Centrumkerk maakt gebruik van fairtrade wijn bij het avondmaal. Rond vieringen en activiteiten wordt eerlijke thee, koffie en sap geschonken. De Wereldwinkel is tweemaal per jaar met fairtrade artikelen bij de kerk aanwezig. Met het kopen ervan worden boeren en arbeiders geholpen om van hun werk te kunnen leven en krijgen zij de mogelijkheid om te investeren in een duurzame toekomst.