Evert Bouws zit vol trots voor zijn schilderijen
Evert Bouws zit vol trots voor zijn schilderijen

Evert Bouws komt altijd tijd tekort

Algemeen Algemeen

Dat het leven en activiteiten na je 70e stilaan minder zouden worden wordt gelogenstraft door de 75-jarige Evert Bouws. Een afspraak met hem maken bleek een allesbehalve eenvoudige klus. De agenda van Evert bleek overvol te zijn.

door Rob Klaassen

Met veel pijn en moeite kon er een gaatje in zijn agenda worden gevonden. Zowel in zijn woon- als studeerkamer liggen allerlei stapeltjes papieren. Elk stapeltje vertegenwoordigt een bepaalde activiteit. Evert: 'Het is nu toptijd. Er moeten veel jaarverslagen en financiële verantwoordingen worden gemaakt'.

Woongroep
Evert woont als lid van een woongroep in een prachtig wooncomplex in Bilthoven. Een gebouw dat 15 jaar geleden werd neergezet door de SSW. Het bestaat uit 28 in hoofdzaak driekamerappartementen voornamelijk voor alleenstaanden. Evert zit als penningmeester in het bestuur van deze woongemeenschap. Om hier te kunnen wonen moet er gehospiteerd worden. Het bestuur bekijkt of de kandidaten voor een woning passen bij de rest van de woongemeenschap. Als dat het geval is, worden zij op een wachtlijst geplaatst. Als er een woning vrijkomt, dan kunnen de overige bewoners bepalen, wie van de kandidaten wordt voorgedragen als nieuwe bewoner. Evert: 'Het is tegenwoordig bepaald niet gemakkelijk om in aanmerking te komen voor een huurappartement. Je moet niet te weinig verdienen, maar zeker ook niet te veel, want het zijn sociale huurwoningen'. Evert zegt, dat het penningmeesterschap leuk is om te doen en hem niet al te veel tijd kost.

Kunst
Samen met de andere leden van de ArtTraverse-werkgroep is Evert verantwoordelijk voor de tentoonstellingen in het gemeentehuis. 'Ik verzorg hiervoor de PR (bijhouden van de website, stukjes schrijven voor o.a. de Vierklank!). Ook veel tijd steek ik, als verzamelaar van kunst, in contacten met zowel galeries als de kunstenaars zelf. Op deze manier hebben we een goede feeling met wat voor werk er de komende tijd zal afkomen. Enorm boeiend om hiermee bezig te kunnen zijn, ook al omdat het zo'n leuke en competente werkgroep is'. Evert is ook een groot liefhebber van muziek. Hij is een regelmatige bezoeker van het Concertgebouw, maar z'n liefde gaat vooral uit naar het Muziekgebouw aan 't IJ. Hij gaat daar dan op z'n gemak 's middags per Openbaar Vervoer naar toe, eet een hapje en maakt er een gezellig uitje van.

Rover
Veel tijd besteedt Evert aan z'n werk voor de vereniging Rover (Reizigers Openbaar VErvoeR). Namens Rover maakt hij deel uit van het Rocov (Regionaal Overleg Consumentenaangelegenheden Openbaar Vervoer). Hij zit daar in als vertegenwoordiger namens de gebruikers. Rocov geeft adviezen aan zowel de vervoerders, NS en busmaatschappijen, als aan gemeenten en provincie. 'Doordat er zoveel verschillende gemeenten rondom de stad Utrecht bij het vervoer van en naar de stad betrokken zijn, is er enorm veel overleg nodig om alles op elkaar af te stemmen. Allemaal ingewikkeld, maar tegelijkertijd leuk om te doen en van dichtbij mee te kunnen maken. Je zit overal met je neus bovenop'.

Vierklank
Ook heeft Evert nog een wijkje voor de bezorging van de Vierklank. Evert: 'Dit stelt niet veel voor. Een paar straatjes hier in de buurt. In een half uur/drie kwartier is dat gepiept. Niets vergeleken met de grote wijken waar anderen bezorgen'.

Fysisch Oceanograaf
Evert heeft tot zijn pensionering in 2005 als Fysisch Oceanograaf gewerkt bij het KNMI. 'Mijn specialisme was de deining van de golven op zee te bestuderen. Toen ik begon bij het KNMI was die deining van de golven een zeer actuele zaak. Door de Suez-crisis medio jaren '50 konden olietankers plotseling geen gebruik meer maken van het Suezkanaal. Er moest gevaren worden rond Kaap de Goede Hoop. Om dat rendabel te maken werden er heel grote supertankers gebouwd. Dergelijke grote tankers zijn kwetsbaar. Lange deining in de golven kan ze namelijk doen slingeren met als gevolg flinke toename van de diepgang. Met name tussen Schotland en Noorwegen kan het bij noorderstorm enorm spoken met als gevolg deining in het ondiepe water in het zuidelijk deel van de Noordzee. Als KNMI waren we midden jaren '60 een autoriteit op dit gebied. Het is jammer dat het KNMI na mijn pensionering deze wetenschappelijke tak volledig heeft afgestoten. Er is ons land nu vrijwel niemand meer die de meetgegevens van de golven interpreteert. Jammer voor een land dat aan de zee grenst'.

Tevreden
Evert is zeer gelukkig met zijn leven. 'Ik kan volop van muziek en mijn kunstverzameling genieten. Mijn wetenschappelijke achtergrond en bestuurlijke ervaring helpen mij om mijn werkzaamheden voor ROVER goed te kunnen doen. Daarnaast ben ik nog beheerder van een Mywheels auto bij ons gebouw. Al het werk geeft mij ook de nodige sociale contacten. Doordat ik zelf geen auto heb, krijg ik voldoende beweging. Wat moet een mens nog meer? Ik hoop dat mijn gezondheid mij in staat stelt om deze werkzaamheden de komende tijd nog op dezelfde wijze te kunnen voortzetten. Voor u staat een tevreden en gelukkig mens'.