Het voltallig bestuur van de stichting.
Het voltallig bestuur van de stichting.

Nieuwe mijlpaal voor Stichting 'Krijgdekleertjes'

Algemeen Algemeen

Wat doe je met kleding waar je kind niet meer in past? Juist, dat gaat meestal naar familieleden of vrienden met jongere kinderen. Maar als je die niet hebt? Dan biedt Stichting 'Krijgdekleertjes' dè oplossing. Ouders kunnen, via de site, pakketten met kinderspullen, kleding en speelgoed, aan elkaar doorgeven. Goed voor de portemonnee én goed voor het milieu.

door Walter Eijndhoven

'Duurzaam, handig en goedkoop de kinderen in het nieuw steken en je eigen kasten legen, dat is de gedachte achter 'krijgdekleertjes'. En het slaat aan. Woensdag 27 januari werd een nieuwe mijlpaal bereikt, 4.000 leden. En dat in iets meer dan drie jaar tijd'. Aan het woord is Tessie Vilé, één van de vrijwilligsters achter de site. De site ging op 12-12-12 online en is sindsdien alleen maar gegroeid. Vilé: 'In 2012 zijn wij met vier moeders, Annunziata en Cerian uit Bunnik, Annelinde uit Utrecht en ikzelf uit De Bilt, dit initiatief begonnen. Wij zetten ons vrijwillig in, omdat ruilen beter is voor het klimaat. Gemiddeld wordt elk jaar, per Nederlander, zo'n 13 kilo aan kleding weggegooid. Zonde toch? Niet alleen is het slecht voor het milieu, denk aan tienduizenden liters water dat het kost om kleding te fabriceren, pesticiden die ze gebruiken, maar ook de arbeidsomstandigheden in fabrieken zijn vaak slecht in derdewereldlanden, waar veel kleding wordt gemaakt'.

Aanmelden
Voor ouders is het heel simpel om mee te doen. Gewoon aanmelden op de site en je bent lid.Vilé vertelt: 'De kleertjes en het speelgoed waar je kind te groot voor is geef je door. Je zet je eigen ruilpakket zelf op de site, met foto en je naam. En dan maar wachten tot iemand jouw pakket aanschaft. Zelf kun je voor slechts twee euro ook weer een leuk pakket kiezen, uit het hele aanbod. Het is eigenlijk een soort doorgeefluik. Elke keer als je een pakket kiest, gaat vijftig cent naar een goed doel. Omdat zoveel ouders al meedoen, heb je een enorme hoeveelheid pakketten waaruit je kunt kiezen. En zeg nu zelf, wat is leuker dan een pakket kleding of speelgoed te krijgen voor maar twee euro?'. De pakketten kunnen niet alleen via de website worden besteld, maar ook heeft de Stichting 15 lokale ruilpunten ingesteld. Dit zijn vrijwilligers waar je kleertjes bij kunt langsbrengen, een soort open huis. De vrijwilliger sorteert de kleding dan en zorgt ervoor dat de mooie schone kleding overblijft en weer een tweede leven krijgt. Vilé: 'Natuurlijk hopen wij dat er in de toekomst nog vele lokale ruilpunten bijkomen, door het hele land. Een ruilpunt, dichtbij iedere burger. Een ander plan is om adverteerders op de site toe te laten, zodat het ruilen tussen leden onderling gratis wordt. Maar daar denken wij nog over na'.

Stijger
Vorig jaar zijn 1.286 pakketten geruild, waarvan 157 pakketten met kinderspullen en 1.129 pakketten met kleding en ander textiel. Sterkste stijger: pakketten met dameskleding. Vilé: 'Ieder pakket staat gelijk aan 11 kilo CO2-besparing, vorig jaar hebben wij dus 12.419 kilo CO2 uitstoot voorkomen. Dat kun je vergelijken met 71.782 kilometer met de auto, bijna twee maal de wereld rond. Via ieder geruild pakket gaat een bepaald bedrag naar een goed doel'. In 2015 kregen 'Amigos de Potosi', 'Stichting KanjerGuusje', 'Petite Cobi' en 'Stichting Weeskind' totaal 330 euro van KrijgdeKleertjes. Meer informatie over de Stichting kunt u vinden op: www.krijgdekleertjes.nl