Voor de cliënten van Onvergetelijk Leven is er verse appeltaart in 't Scheepsruim.
Voor de cliënten van Onvergetelijk Leven is er verse appeltaart in 't Scheepsruim.

Onvergetelijk Leven neemt dagbesteding Cordaan over

Algemeen Ouderen

Het overheidsbeleid is erop gericht om kwetsbare burgers zolang mogelijk thuis te laten wonen en hen zolang mogelijk te laten deelnemen aan de samenleving. Dit geldt ook voor mensen met dementie en hun mantelzorger(s).

Cordaan bood tot eind vorig jaar deze doelgroep dagbesteding aan in Dijckstate, Maartensdijk. Na de berichtgeving in de media dat Cordaan er voor koos om haar werkzaamheden te concentreren op Amsterdam en daarom per januari 2016 te zullen stoppen in Maartensdijk is Niek Visscher, directeur van Onvergetelijk Leven, in contact getreden met Cordaan.

'In de vergrijzende samenleving en in combinatie met het feit dat de overheid wil dat senioren langer thuis blijven wonen zie ik absoluut wel potentieel in dagbesteding in gemeente De Bilt; ook voor de groep senioren met (beginnende) dementie', aldus Niek Visscher. 'Bij dit laatste ligt ook onze expertise. Onvergetelijk Leven biedt zelfstandig wonende senioren met (beginnende) dementie en andere geheugenproblemen een gestructureerde dagbesteding in een huiselijke en gemoedelijke sfeer. Een persoonlijke en zinvolle dagbesteding bij dementie helpt. Enerzijds omdat deelname aan dagbesteding tot meer sociale contacten leidt en mensen het gevoel geeft weer ergens bij te horen en anderzijds omdat dagbesteding ook bijdraagt aan structuur, beweging en psychisch welbevinden. Mantelzorgers worden met een goede externe dagbesteding ook ontlast waardoor de zorg thuis langer vol te houden is'.

Cordaan heeft om meerdere redenen gekozen de locatie Dijckstate op te geven. Omdat we al 2 locaties in gemeente Woerden runnen waren we al snel een serieuze gesprekspartner om de zorg én de cliënten over te nemen. Dat is gelukt en zeer prettig voor alle partijen. 'Onvergetelijk Leven had graag de dagbesteding voortgezet op dezelfde locatie maar dat was niet mogelijk omdat Cordaan het pand in de verkoop heeft gezet. Het is belangrijk om naast de activiteiten ook rust te creëren voor zowel cliënt als mantelzorger', aldus Visscher. 'Gelukkig hadden we al snel een alternatieve locatie gevonden aan de Lindelaan 101-B in Loosdrecht. Inwoners van gemeente de Bilt en Wijdemeren met de juiste indicatie kunnen hiervan gebruik maken'.

Het ruime, lichte en sfeervolle pand, genaamd 't Scheepsruim, biedt alle voorzieningen die wenselijk zijn om cliënten van 10.00 tot 16.00 uur een gevarieerd dagprogramma te bieden; zowel binnen als buiten. Zo is er een grote groepsruimte voor gezamenlijke activiteiten en een hobbyruimte waar cliënten eventueel alleen actief bezig kunnen zijn. Een team van professionals en vrijwilligers zorgt voor een gestructureerd en gezellig verloop van de dag. Onvergetelijk Leven biedt haar cliënten tussen de middag een gratis warme maaltijd aan. Daarnaast beschikt Onvergetelijk Leven over een eigen bus en mobiliteitsplan. Cliënten kunnen hiervan gebruik maken.

Omdat elke cliënt individuele mogelijkheden, beperkingen of zorgvragen heeft, werkt Onvergetelijk Leven met persoonlijke begeleidingsplannen om uiteindelijk ook echt belevingsgerichte zorg te bieden en te garanderen. De 3e locatie van Onvergetelijk Leven in Loosdrecht is nu enkele weken open en de eerste ervaringen van cliënten, mantelzorgers en personeel zijn zeer positief. Op zaterdag 2 april organiseert Onvergetelijk Leven een open huis zodat iedereen de locatie in Loosdrecht kan komen bezoeken en kan komen kennismaken met het team en de werkwijze.

Wilt u eerder kennismaken of bespreken of de dagbesteding van Onvergetelijk Leven iets voor u is? Bel 0348 342123 voor meer info of een afspraak.