Jong en oud zet zich in voor het behoud van dit stukje heide. [foto Reyn Schuurman]
Jong en oud zet zich in voor het behoud van dit stukje heide. [foto Reyn Schuurman]

Nieuwe fase op de Heijntjeskamp

Algemeen Natuur & Milieu

Zaterdag 6 februari werd er weer 'gewerkt' op de Heijntjeskamp: één van de laatste heidegebieden in de gemeente De Bilt. Het was een uniek moment, nu het beoogde heideterrein eindelijk geheel ontdaan werd van struiken het scheuten.

De Heijntjeskamp is een stukje grond van anderhalve hectare tussen het Panbos en Landgoed Beerschoten. Ruim 100 jaar geleden werd hier de heide door boeren afgeplagd. Gaandeweg raakte het heidegebied overwoekerd door struiken en bomen doordat er zaden op de heide vielen en ontkiemden. Zo verdween het heidegebied langzaam. Jelle van der Zee woont al tientallen jaren in de gemeente De Bilt en wandelt drie keer in de week door het bosgebied. 'De variëteit van het landschap in deze regio is uniek. Ik heb het altijd jammer gevonden dat het laatste stukje heide in dit bosgebied langzaamaan verdween, omdat naar mijn idee heide een integraal onderdeel van het gevarieerde landschap is. Ik bleek niet de enige te zijn die de heide graag terug zag komen op de Heijntjeskamp'. Door de jaren heen had hij geregeld contact met de boswachter. Die stond zeker positief tegenover het idee van Van der Zee om de hei terug te laten komen. Maar Het Utrechts Landschap had andere prioriteiten waardoor het verstikte heidegebied niet kon worden aangepakt.

Graven
Daarom kwam Van der Zee met een alternatief plan. Hij vond vrijwilligers met wie hij onder toezicht van de boswachter een paar dagen per jaar het laatste Biltse heideveldje kon vrijmaken van opkomende vliegdennen en berkjes. Het Utrechts Landschap steunde dat plan. Van der Zee: 'Het is prachtig om die mensen bij elkaar te zien op de dagen waarop we in dit gebied werken. Er is sprake van een nieuwe fase; Eigenlijk zou een graafmachientje de toplaag moeten ontdoen van wortels en stobben, want zoiets is met de hand niet te doen. Bodembewerking is voor mensenhanden te lastig; wat nu verder te doen? Meer kunnen we misschien wel niet. Moet de natuur z'n gang gaan en worden gewacht op een schaapskudde'. Van der Zee legde zijn oor te luister o.a. bij boswachter Hans Hoogewerf, die ervaring heeft met meerdere heidegebieden in Bilthoven Noord: 'Hij vertelde, dat je de grond niet teveel los moet maken, want dan komen er weer nieuwe planten. Spitten met een scherpe spade is de beste methode. Je moet de wortels van kleine scheuten lossteken en daarna de stronk eruit trekken'.
[HvdB]