Spiritueel Filmfestival De Bilt

Algemeen

Voor de vijfde maal staan de deuren van het Katholieke Kerkgebouw (Michaelkerk) in De Bilt open voor het jaarlijkse Spirituele Filmfestival. De films geven altijd stof tot nadenken, maar zijn toch toegankelijk en altijd met Nederlandse ondertiteling.

Vrijdag 12 februari, 10.00 uur. Whale Rider (2002). Een prachtige film over de oude tradities van de Maori's en winnaar van de publieksprijs van het Internationaal Film Festival-2003. Whale Rider gaat over de opvolging van de oude leider Koro in het New Zealand van nu. Een jong meisje, gespeeld door Keisha Castle-Hughes, wil zich als nieuwe leider bewijzen, maar moet opboksen tegen de diverse vooroordelen. Onder regie van Niki Caro laat de film zien hoe generaties aan elkaar verbonden zijn, maar ook tegenover elkaar kunnen staan. Een voorstelling over respect, wilskracht en liefde.

Vrijdag 12 februari, 14.00 uur, Monsieur Lahzar (2011). Een onderwijzer uit Montreal pleegt zelfmoord, en wordt vervangen door Monsieur Lazhar (Mohamed Fellag), een Algerijnse immigrant. De film beweegt zich tussen de lastige aanpassing van de nieuwe onderwijzer aan het schoolsysteem, het tragische verleden van zijn dochter en van zijn vrouw, die schrijver was, en het aanpassen van een leraar die ook een vluchteling is. Veel pijn zit er ook bij de schoolkinderen, die moeite hebben de zelfmoord van hun onderwijzeres te verwerken. En is de Monsieur Lahzar wel een onderwijzer? Houdt hij zijn baan? Regie en directie door Philippe Falardeau.

Vrijdag 12 februari, 20.00 uur. Human (2015). Mensen uit alle werelddelen getuigen over hun leven, of ''mens zijn''. In gesprekken van steeds enkele minuten, in prachtige close-ups, afgewisseld met indrukwekkende luchtopnames. De verhalen zijn heel verschillend: een oudere man die spreekt over de liefde van zijn leven, een veroordeelde in een dodencel, een veteraan die vertelt hoe hij zich voelt, een vluchteling die terugblikt, een man die vertelt over de lessen van zijn opa. Stuk voor stuk bijzondere getuigenissen, die steeds de kern van ons mens-zijn raken. Door Yann Arthus-Bertrand.

Zaterdag 13 februari, 20.00 uur. Extremely Loud and Incredibly Close (2011). Naar het gelijknamige boek van Jonathan Safran Foer. Een zoektocht van een jongen (Thomas Horn) door de buurten van New York, schijnbaar op zoek naar zijn vader die omkwam tijdens 9/11. Of is het een zoektocht van de moeder naar de jongen? Van de jongen naar het verlossen van zijn schuldgevoel? Een zoektocht naar medemenselijkheid van diverse buurtbewoners? Een aangrijpende film met prachtige muziek. Met Tom HanksSandra Bullock. De film werd genomineerd voor de Academy AwardsBest Picture and Best Supporting Actor.

Alle films worden kort ingeleid. De Michaëlkerk is gelegen aan de Kerklaan 31 in De Bilt. De toegang is gratis