Anne Brommersma had een niet meer functionerende lamp meegenomen naar het ook deze keer weer druk bezochte Repair Café.
Anne Brommersma had een niet meer functionerende lamp meegenomen naar het ook deze keer weer druk bezochte Repair Café.

Papierinzameling loopt naar behoren

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Onlangs stelde de SP in een vergadering van de Commissie voor Openbare Ruimte van de Biltse Gemeenteraad tijdens de rondvraag een vraag over de inzameling van oud papier van de flatwoningen aan de Planetenbaan in Bilthoven. Het College ging bij de beantwoording wat dieper in op de afvalinzameling.

Het antwoord van het College op de vraag over de oud papierinzameling bij flats werd in Jip- en Janneketaal weergegeven: 'Voor bewoners van flats bestaan twee mogelijkheden om oud papier in te leveren. Eenmaal per maand kunnen inwoners het oud papier op zaterdag, goed gebonden of in een doos, aan de weg zetten. Alternatief is om het papier te deponeren in een verzamelcontainer bij een vereniging of instelling of de Milieustraat op de gemeentewerf'.

Repair
Het College start nu ook de participatie voor nieuw beleid betreffende het verduurzamen van de afvalinzameling. Daarbij is ook het optimaliseren van de papierinzameling, om het aanbod van papier in het restafval terug te dringen, aan de orde. We ontmoeten wethouder Anne Brommersma tijdens een bezoek van haar aan het Biltse Repaircafe op zaterdag 30 januari bij WVT in Bilthoven. Zij is graag bereid tot een toelichting: 'Zoals je weet starten we binnenkort met een participatietraject om bewoners mee te laten denken hoe we afvalscheiding kunnen optimaliseren. We willen de hoeveelheid restafval halveren. En dat kan, want er zit nog steeds veel in de grijze kliko, wat eigenlijk in de groene bak, de PMD-zak, de glasbak of op het oud papier kan'.

Kliko
De wethouder gebruikt ook al het niet bestaande woord kliko, bedacht door de firma's Klinkenberg en Koster; voorheen leveranciers van vuilniswagens, die toen ook al kliko's werden genoemd. Terug bij het eigenlijke onderwerp vervolgt wethouder Brommersma: 'We vragen bewoners mee te denken over de beste manier om verdere afvalscheiding te realiseren. Eén van de mogelijkheden is om het gescheiden afval vaker in te zamelen, daar verwijst de laatste zin in het antwoord aan de SP naar. Het is nu zo dat de opbrengst van het oud papier naar de (sport-)verenigingen gaat. De papierinzameling gaat overigens best goed: bij de laagbouw zit er nog maar 9% papier of karton in het restafval. Bij de hoogbouw zit er nog 15% papier in het restafval. Met name bij de hoogbouw is nog een optimalisatie mogelijk. En dat zou gunstig zijn voor de verenigingen'.