Leegstand in De Kwinkelier.
Leegstand in De Kwinkelier.

Vragen uit de raad van 28 januari

Algemeen Politiek

Het vragenuur nam weer een groot gedeelte van de tijd in beslag. Bij enkele vragen bleek dat die al eerder gesteld en beantwoord waren. Een toehoorder vraagt zich dan af waarom die dan opnieuw gesteld worden. Het leidde er in ieder geval toe dat de vergadering weer ver na het middernachtelijk uur eindigde. Dit waren de vragen.

door Guus Geebel

Dijckstate
Wethouder Anne Brommersma antwoordt op vragen van Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) over Dijckstate: 'Cordaan heeft besloten zich terug te trekken in het gebied rond Amsterdam. Het pand is inclusief de huurder in de verkoop gedaan. De gemeente heeft  geen zeggenschap over de verhuur. Het contract met Mens loopt tot 2024. Of zij daar dezelfde activiteiten blijft uitvoeren blijkt wanneer er duidelijkheid is over de bezuinigingen. In de condities van de overige huurcontracten heeft de gemeente geen inzicht.'

Zwembad
Krichan Hagedoorn (PvdA) stelt vragen over het zwembad. Hij vindt de vingeroefening en het rooster dat daar bij staat erg afwijken van wat in scenario 4 is omschreven. Hij vraagt wat de consequenties voor de begroting zijn en of de wethouder het er mee eens is dat de huidige gebruikers hier niet in passen. Wethouder Jolanda van Hulst stelt dat het om een vingeroefening gaat. 'De bedoeling hiervan was om te kijken of de doelgroepen er globaal in passen. En dat is zo. De verdere uitwerking komt als er meer duidelijkheid is over de uitvoering. Dat wordt in het plan van eisen meegenomen. In samenspraak met de gebruikers wordt daar nu aan gewerkt.' De wethouder verwacht het eerste concept begin februari. Dat wordt voorgelegd aan de gebruikers en komt daarna in de raad. Ook Peter Schlamilch (Beter De Bilt) stelt vragen over de hoge verhuurprijs het zwembad.

Leegstand
Christiaan van Nispen tot Sevenaer (VVD) stelt een aantal vragen over winkelleegstand. Hij ziet een discrepantie tussen de bouwlust en de parkeerdruk in het centrum van Bilthoven. Van Nispen pleit voor parkeerfaciliteiten op de driehoek bij het station en vraagt wat het college daar van vindt. Wethouder Hans Mieras zegt dat hij in het gesprek met de ondernemers druk zal uitoefenen op het snel renoveren van De Kwinkelier. Snelle duidelijkheid vindt hij nu het belangrijkste. Nu al zeggen dat er de komende jaren niet op de driehoek gebouwd gaat worden gaat hem te snel. Het denkt dat de hoofdmoot van het detailhandelsonderzoek het voorkomen van leegstand zal zijn.

Theehuis
Over een mogelijk theehuis in Lage Vuursche stelt Werner de Groot (CDA) vragen die vooral de verkeersveiligheid betreffen, in het bijzonder fietsers. Hij noemt ook de bezorgdheid van de Maartensdijkse horecaondernemers. Wethouder Van Hulst is bekend met de situatie en heeft in juni daarover al vragen beantwoord. 'Het wegprofiel is smal en er is geen vrij liggend fietspad te maken. Dat wordt opgelost met kleuren. Concurrentie kunnen we niet tegengaan.'

Kinderdagverblijf
Tiny Middleton (Bilts Belang) stelt vragen over kinderdagverblijf Vriendjes in de Tuinstraat in De Bilt. 'Op de hoek van de Tuinstraat en de Burgemeester de Withstraat staat een oude kleuterschool gebouwd in 1873. Het pand is het laatst gebruikt als peuterspeelzaal Peuterland. Het ernaast gelegen kinderdagverblijf Vriendjes wil het pand kopen en heeft contact gezocht met de gemeente.' Bilts Belang vraagt waarom de gemeente niet in contact treedt met kinderdagverblijf Vriendjes. Wethouder Mieras antwoordt dat de gemeente bezig is een plan te maken voor de twintig gemeentelijke herontwikkelingslocaties. Het integrale plan daarover komt dit voorjaar naar de raad. De gemeente is in gesprek met kinderdagverblijf Vriendjes.

Moties
De vier in stemming gebrachte moties vreemd aan de agenda werden alle verworpen. Dat waren een motie over parkeeroverlast aan de Rubenslaan bij Huize Het Oosten, ingediend door Peter Schlamilch. Een motie ingediend door Johan Slootweg (SGP) waarin het college om extra middelen gevraagd wordt om gevaarlijke situaties door losliggende trottoirtegels te repareren en bij te houden. Een motie van Peter Schlamilch om aan te dringen op strenger straffen bij woning- en auto-inbraken en een motie ingediend door Menno Boer met het verzoek de rotonde Groenekanseweg - Biltse Rading veiliger te maken.