Logo vierklank.nl
Iedere eerste vrijdag van de maand wordt Wijkrestaurant Bij de Tijd in De Bilt van 19.15 tot 21.15 uur De Kroeg.
Iedere eerste vrijdag van de maand wordt Wijkrestaurant Bij de Tijd in De Bilt van 19.15 tot 21.15 uur De Kroeg.
Algemeen

Ontmoeten in De Kroeg

Er is tweemaal proefgedraaid en de organisatoren hadden gelijk: er is zeker behoefte aan een mogelijkheid voor mensen met een verstandelijke beperking om elkaar te ontmoeten. Vier organisaties hebben de handen ineen geslagen en met ondersteuning van Mens De Bilt is De Kroeg een feit.

door Marijke Drieenhuizen

Elke eerste vrijdag van de maand is er nu De Kroeg van 19.15 tot 21.15 uur in Wijkrestaurant Bij de Tijd in De Bilt. De eerstvolgende keer is aanstaande vrijdag 5 februari. Begeleiding hoeft niet mee, er is voldoende deskundige begeleiding aanwezig.

Het eerste gesprek tussen Mens De Bilt en de initiatiefnemers was goed. Mens wilde niet alleen faciliteren, maar ook meedenken. In Zeist en Utrecht wordt veel aangeboden op recreatief terrein voor mensen met een beperking. In de gemeente De Bilt biedt alleen Sportstichting Samen Verder zaalsport en zwemmen aan. Ontmoeten, uitgaan en bijvoorbeeld creatief bezig is niet mogelijk. In de gemeente De Bilt wonen ongeveer 70 mensen met een verstandelijke beperking in een woonvoorziening. Daarnaast wonen er nog veel mensen bij hun ouders en/of familieleden of wonen ze zelfstandig en krijgen ze ambulante begeleiding.

Samenwerking
Samenwerkende zorgorganisaties, het gebeurt nog niet heel vaak. In de organisatie van De Kroeg trekken medewerkers van Reinaerde, Zideris, Abrona en Thomashuis Maartensdijk gezamenlijk op. Daarnaast heeft ook een medewerker van Mens De Bilt zich aangesloten. Samen vormen zij een groep van zes enthousiaste mensen die achter dit concept staan. Iedereen werkt in zijn vrije tijd hier aan mee. Er is altijd deskundige begeleiding aanwezig en per keer wordt genoteerd wie aanwezig is en waar, indien nodig, naar toe kan worden gebeld. Nathalie van Middelkoop, zorgondernemer van het Thomashuis Maartensdijk, is één van de initiatiefnemers: 'We creëren zo een veilige omgeving en gaan er van uit dat ouders of begeleiders van de woonvoorzieningen ons informeren bij bijzonderheden'. Naast deze zes mensen melden ook steeds meer vrijwilligers zich aan om mee te doen.

Sfeer
Participatie is een veelgenoemd woord. De overheid wil dat Iedereen gaat participeren in de samenleving en liefst ook nog iets gaat doen voor anderen. 'De Kroeg laat dat ruime begrip bewust een beetje varen: zij biedt mensen met een verstandelijke beperking de ruimte om te zijn wie ze zijn, met mensen die ze kennen of zouden willen leren kennen. Hier kunnen ze contacten leggen met anderen die net als zij minder snel iets begrijpen en vaak wat langzamer reageren maar wel genieten van het samenzijn. Je ziet ze echt genieten van die bijzondere sfeer, van het moment en van er zijn. Ik denk dat als je gaat mixen dat deze mensen dan de kans lopen om te verdrinken: ze kunnen het tempo toch vaak niet bijhouden en dan zakken ze af en nemen geen deel meer aan de ontmoeting'.

Structuur
De avonden zien er voor een deel steeds hetzelfde uit: er is eerst koffie, thee of iets fris, daarna volgt een activiteit die onderbroken wordt door een kleine pauze met fris. 'Op deze manier bieden we hen een structuur aan. Ze weten wat er komt en wat er komt vinden ze leuk. Daarnaast proberen we elke keer wel een bijzondere activiteit aan te bieden: je zou kunnen denken aan timmeren, make-up maken of een disco. Er kan veel en als ze zelf met suggesties komen kijken we of het te realiseren is. Er zijn ook al mensen die hun eigen borduur of haakwerk meenemen. Dat kan allemaal, net zoals het mogelijk is voor hen om af te spreken met een vriend of vriendin van bijvoorbeeld de dagbesteding of sport. Het is een avond voor hen en zij moeten het fijn hebben. Ook als iemand alleen maar er bij wil zitten, wil kijken en daarvan geniet dan vinden wij ook goed, niets moet'.

Geld
Omdat uitgaan geld kost betaalt elke deelnemer drie euro per keer en krijgt daarvoor eenmaal koffie of thee met een koekje en eenmaal fris met wat te knabbelen. 'Na de pauze mogen ze aan de bar ook zelf iets te drinken kopen. Dat mag wat ons betreft behalve frisdrank ook wel een biertje of een wijntje zijn. Als ze dat anders ook drinken kan het natuurlijk in De Kroeg ook, maar niet meer dan twee. Financieel redden we het net maar met extra activiteiten wordt het al heel wat moeilijker. Dat extra zit er eigenlijk net niet in en meer geld vragen is ook weer drempelverhogend, dat staat ons ook weer tegen. Dus mochten mensen een activiteit financieel willen ondersteunen dan houden wij ons van harte aanbevolen'. Wilma van Poelgeest van Mens De Bilt (tel. 030 7440595) of Nathalie van Middelkoop van Thomashuis Maartensdijk (06 51529283) vertellen u hier graag meer over.

Meer berichten