De 25e tegel 'Klavertje 3' is gelegd door het Adoptieteam Troelstraweg v.l.n.r.: Marlous Flier, Veroniek Clerx, Monie Doodeman en Marja Koppel.
De 25e tegel 'Klavertje 3' is gelegd door het Adoptieteam Troelstraweg v.l.n.r.: Marlous Flier, Veroniek Clerx, Monie Doodeman en Marja Koppel.

Groene vingers in iedere wijk

Algemeen Natuur & Milieu

Donderdag 28 januari heeft Gemeente De Bilt voor de 25e maal de tegel 'Klavertje 3' toegekend. En voor de derde maal was het de beurt aan de Biltse Troelstraweg. Dat betekent dat ook dit betreffende plantsoen is geadopteerd door een bewoner van het Akkerkwartier. De 25 tegels zijn overal in de gemeente aan te treffen. Maar er is ruimte voor nog veel meer.

Het perceel, dat eigendom is van de gemeente, blijft gewoon openbaar groen. Maar als gevolg van noodzakelijke bezuinigingen op personeel en materiaal is het onmogelijk om het groenonderhoud in de zes kernen te blijven doen. Met als gevolg dat door de jaren heen een aantal plantsoenen is verrommeld of overwoekerd. Daarom nodigt de gemeente buurtbewoners uit om een groenperceel in eigen beheer op te schonen en vervolgens zo veel mogelijk naar eigen voorkeur in te richten. In de Biltse wijk La Plata (omgeving Regenboogschool) zijn plannen om in samenwerking met de gemeente een buurtmoestuin te ontwikkelen. De nieuwe inrichting is wel gebonden aan een aantal gemeentelijke voorwaarden. Er mag bijvoorbeeld geen hek of hok worden geplaatst en omwonenden mogen geen last hebben van de werkzaamheden.

Vogels en bomen
Het spreekt vanzelf dat broedende vogels niet verstoord mogen worden en dat het gebruik van chemicaliën verboden is. De bomen in het perceel blijven volledig de verantwoordelijkheid van de gemeente. Daarom is van ongeoorloofd kappen geen sprake. Wel mogen in overleg broedkasten of voederhuizen in de aanwezige bomen worden aangebracht. Over nieuwe beplanting wordt overleg gepleegd met de verantwoordelijke contactpersoon binnen de gemeente. Die geeft advies over mogelijkheden van inrichting en zorgt ervoor dat snoeiafval wordt afgevoerd. Wat de Biltse Troelstraweg betreft, daar ondersteunen de verschillende adoptanten elkaar en houden onderling contact. Niet alleen op straat maar ook via Facebook.

Ook een perceel adopteren in uw buurt? https://debilt.nl/bouwen-en-wonen/groenadoptie/

Vrijdag 26 juni 2015 werd de eerste groenadoptietegel aan het Willem Alexanderplantsoen in Maartensdijk geplaatst. Het was de publieke aftrap van een campagne waarmee de gemeente De Bilt haar inwoners wil stimuleren een stukje groen in hun buurt of straat in onderhoud te nemen.