Logo vierklank.nl
Ook Luuk stond de ambtsketting goed. (foto Hans Lebbe).
Ook Luuk stond de ambtsketting goed. (foto Hans Lebbe).
Algemeen

Luuk van der Bult schildert burgemeester

Luuk van der Bult (52 jaar) is heel blij met zijn nieuwe opdracht: hij gaat een portret schilderen van burgemeester Arjen Gerritsen. Luuk is al heel lang geïnteresseerd in hoogwaardigheidsbekleders.

door Marijke Drieenhuizen

Toen hij in 2014 de burgemeester ontmoette vertelde hij hem, dat hij hem ook wilde schilderen. Vorige week ontmoetten beiden elkaar weer en werd een eerste schets gemaakt. De burgemeester nodigde hem vervolgens uit om het schilderij in het gemeentehuis te komen overhandigen en nodigde daarbij ook al zijn collega's uit.

Luuk van der Bult is al 15 jaar professioneel kunstschilder. Hij is begonnen bij kunstatelier de Heygraeff Van Reinaerde, daarna heeft hij nog drie jaar op atelier 't Rondeel gewerkt in Wijk bij Duurstede. Door de bezuinigingen op het vervoer voor mensen met een beperking moest hij dichter bij huis gaan werken en is hij terecht gekomen bij 't Lichtruim. Daar is hij vijf dagen per week aan het werk op zijn eigen werkplek.

Langgerekt
Ron Kluft was zijn begeleider op atelier 't Rondeel in Wijk bij Duurstede. Hij vertelt graag over Luuk: 'Luuk's schilderijen worden bevolkt door een bonte stoet van hoogwaardigheidsbekleders. Luuk zelf natuurlijk, maar ook Koning Willem-Alexander, de burgemeesters van Zeist en Wijk bij Duurstede, de manager van Reinaerde en Sinterklaas: ze komen allemaal voorbij. De schilderijen zijn altijd een weergave van iets dat Luuk heeft meegemaakt of op tv heeft gezien. Met grote precisie schildert hij zijn gestileerde, langgerekte figuren met heldere kleuren in. Aan de schilderijen voegt hij ook details toe zoals een luidspreker, een microfoon, vlaggen en vaak ook lekkere hapjes. Zonder dat zijn de groepsportretten van Luuk niet compleet'.

Ambtsketting
Luuk was vereerd met het bezoek van burgemeester Arjen Gerritsen. Bijzonder vond hij het ook dat de burgemeester zijn ambtsketting in een mooie doos bij zich had. Ook Luuk mocht even ervaren hoe het voelt om zo'n ketting te dragen. Het stond hem goed. In de hoek bij zijn werkplek staat het doek al klaar waar het schilderij op gemaakt gaat worden. Maar eerst maakt hij een schets. Die schets was al voor een deel af tijdens het bezoek van de burgemeester. Prominent daarop de ambtsketting, met de streepjes op de ketting en direct door hem vastgelegd het wapen van de gemeente De Bilt onderaan. Het was voor Luuk al duidelijk dat de kleuren rood en paars veel gebruikt gaan worden. Hij vertelt vervolgens: 'Ik moet nu eerst het schilderij afmaken waar ik mee bezig ben, het kantoor. Als dat af is begin ik aan het schilderij van burgemeester Arjen Gerritsen. Het wordt mooi'.

Meer berichten