Gemeente verzekert vrijwilligers en mantelzorgers

Algemeen Algemeen

Alle vrijwilligers en mantelzorgers in de gemeente De Bilt zijn automatisch verzekerd voor schade die ontstaat tijdens het verrichten van hun vrijwilligers- of mantelzorgactiviteiten. De gemeente De Bilt heeft hiertoe al in 2009 een collectieve verzekering afgesloten, maar bij de meeste vrijwilligers en besturen van sportclubs, kerken, scoutinggroepen en andere organisaties is dit niet bekend. Om die reden heeft de fractie van GroenLinks aangedrongen op deze informatievoorziening.

In antwoord op schriftelijke vragen van de GroenLinks-raadsfractie zegt het College toe alle bij de gemeente bekende vrijwilligers- en mantelzorgorganisaties in februari een informatiebrief te sturen over het verzekeringsaanbod. Dat kan bijdragen aan het mogelijk voorkomen dat sommige organisaties dubbel verzekerd zijn. Daarnaast zal de gemeente individuele vrijwilligers en mantelzorgers behalve via de website ook via een krantenpublicatie wijzen op de collectieve verzekering.

Aantal
De fractie vroeg ook naar het aantal schadeclaims dat tot dusverre werd ingediend. Daarop antwoordt het College dat er sinds 2012 in totaal tien claims zijn ingediend, waarvan er vier zijn gehonoreerd. De verzekering dekt de schade op het gebied van ongevallen en aansprakelijkheid en ook de bestuurdersaansprakelijkheid voor vrijwilligers, de verkeersaansprakelijkheid voor rechtspersonen en de rechtsbijstand voor vrijwilligers. Op de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering zijn ook mantelzorgers meeverzekerd.          
(Henk Zandvliet)