Bomen met een groene stip moeten het veld ruimen. [foto Henk van de Bunt]
Bomen met een groene stip moeten het veld ruimen. [foto Henk van de Bunt]

Onderhoud Bos Voordaan van start

Algemeen Natuur & Milieu

Volgens planning laat de gemeente De Bilt in de week van 25 januari Bos Voordaan bij Groenekan op kleine schaal opknappen. Bomen krijgen ruimte om te groeien en de entree aan de Vijverlaan wordt aangepast.

Met een groene stip is aangegeven welke bomen ruimte moeten maken voor een goede ontwikkeling van het parkbos. Bij de ingang van het bos aan de Vijverlaan vernieuwt de gemeente komende zomer de palen en komt er een dwarsplank. Deze laatste is nodig omdat fietsers en andere voertuigen oneigenlijk gebruikmaken van alternatieve routes naar het bos.

Bos Voordaan
Dit ruim 14 hectare grote, langgerekte parkbos ligt ten noorden van Groenekan, op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar het Vecht- en plassengebied. Het maakte deel uit van het voormalige landgoed Voordaan, dat eind 18e eeuw werd aangelegd door Abraham Calkoen. De oorspronkelijke laanstructuur, de waterpartijen en het padenverloop zijn nog te herkennen. Dankzij een werkgelegenheidsproject tijdens de crisisjaren '30 van de vorige eeuw werd het bos vol met narcissen geplant; ze kleuren tegenwoordig nog steeds een groot deel van het park vrolijk geel tijdens het voorjaar.