?Onderhoud in de Biltse Duinen.
?Onderhoud in de Biltse Duinen.

Zaagwerk in de Biltse Duinen

Algemeen Natuur & Milieu

Utrechts Landschap maakt de bossen van de Biltse Duinen (en Bosch en Duin) mooier en gevarieerder. Deze maand is de aannemer gestart met het zagen van de bomen die zijn voorzien van een oranje verfstreep. Het gaat grotendeels om Amerikaanse eiken, maar ook om bijvoorbeeld Douglassparren en grove dennen.

De werkzaamheden zijn zorgvuldig gepland en overwogen. Utrechts Landschap beheert zijn bossen om zoveel mogelijk tot een natuurlijk evenwicht te komen. Agressieve groeiers zoals de Amerikaanse eik worden verwijderd. Als Utrechts Landschap dat niet zou doen, blijft er een eentonig bos over met de snelste groeiers. Het bos wordt donker en op de ondergrond zal weinig meer groeien. Zo'n bos is niet aantrekkelijk voor planten en dieren én niet aantrekkelijk voor wandelaars. In de Biltse Duinen was de achterstand in het bosbeheer enorm. Het kroon dak was vrijwel geheel gesloten; er viel geen zonlicht op de bodem en er was geen structuur in de ondergroei. De diversiteit aan flora en fauna was beperkt.

Natuurlijk evenwicht
Door bomen weg te halen, krijgen de overgebleven zomereiken, wintereiken, berken en grove dennen weer ruimte om te groeien. Deze boomsoorten herbergen een grote diversiteit aan insecten en daarmee een rijk vogelleven. De lichtinval op de bodem neemt toe en de planten zullen hier weer gaan bloeien. Er ontstaat een beter natuurlijk evenwicht. Een klein deel van de bomen in de Biltse Duinen wordt overigens niet verwijderd, maar ingezaagd (geringd). Deze bomen sterven af en bieden ruimte aan holenbroeders als de zwarte specht en vleermuizen.

Wandelaars
Tijdens de werkzaamheden en vooral bij de afvoer van de stammen, raken de paden beschadigd. De aannemer zorgt ervoor dat de wandelpaden na het werk snel weer in orde worden gemaakt. Utrechts Landschap beseft dat wandelaars kunnen schrikken van de aanblik tijdens de werkzaamheden, vooral in de Biltse Duinen. Daar heeft 30 jaar lang geen groot bosonderhoud plaatsgevonden. Als de rust straks is weergekeerd en het bos zich van de ingreep heeft hersteld, ontstaat er een prachtig gevarieerd bos met een rijke leefomgeving voor planten en dieren dat aantrekkelijk is voor bezoekers.