Muziektent aan Wilhelminalaan (Kloosterpark) De Bilt: Uitvoering door het Biltsch Kinderkoor ter gelegenheid van 100 jaar Koninkrijk (1813 – 1913). (foto Historische Kring d'Oude School)
Muziektent aan Wilhelminalaan (Kloosterpark) De Bilt: Uitvoering door het Biltsch Kinderkoor ter gelegenheid van 100 jaar Koninkrijk (1813 – 1913). (foto Historische Kring d'Oude School)

Geen Open Podium op Vinkenplein

Algemeen Algemeen

Het bestuur van de Stichting Bilthovens Open Podium ziet af van het ontwikkelen van een vrijstaand Open Podium op het Vinkenplein. Het idee voor een Open Podium dateert van eind 2012 en ontstond binnen Hart VOOR Bilthoven.

In het Beeldkwaliteitsplan Centrum Bilthoven (2010) was door de gemeente op het nieuwe, parkachtig vormgegeven plein een transparant alzijdig paviljoen gesitueerd, te gebruiken als horecapaviljoen, kiosk etc. De initiatiefnemers voor een Bilthovens Open Podium stelden de gemeente voor om op deze plek een hedendaagse muziektent te ontwikkelen, als cultureel ontmoetingspunt binnen het vernieuwde dorpscentrum. De initiatiefgroep werd een jaar geleden omgezet in de Stichting Bilthovens Open Podium.

Voorkeur
De gemeente gaf er de voorkeur aan om op deze plek een horecapaviljoen te laten ontwikkelen en voor het Open Podium elders op het Vinkenplein een plek te zoeken. De Stichting BOP is hierin meegegaan, tot door Synchroon eind september 2015 een uitgesproken vormgegeven paviljoen werd gepresenteerd als beeldmerk van de nieuwbouwontwikkeling aan de noordwand van het Vinkenplein. De dominantie van dit horecapaviljoen, zowel in functioneel als in bouwkundig opzicht, heeft bij het bestuur tot het inzicht geleid dat er op het Vinkenplein niet voldoende ruimte over blijft voor een hoogwaardig vorm gegeven Open Podium dat voldoet aan het door de Stichting geformuleerde programma van eisen.

Conclusie
Het bestuur betreurt het tot deze conclusie te moeten komen: 'Met name de afgelopen twee jaar zijn er flinke inspanningen geweest om dit culturele ontmoetingspunt in het Bilthovense centrum van de grond te laten komen. Het BOP kan immers op een groot maatschappelijk draagvlak rekenen, zeker na de muzikale programmering in 2015 bij de opening van het stationsgebied en van het Wereldfeest. Maar het is beter nu, aan het begin van de verdere planvorming voor het Vinkenplein met een eenduidig standpunt te komen, dan bij velen nog verwachtingen te blijven wekken.' De Stichting BOP zal zich in overleg met de gemeente de komende tijd beraden over een mogelijk nieuwe koers.

Muziektent
De eerste muziektent in De Bilt werd gebouwd in de tuin van hotel Poll aan de Dorpsstraat en werd op 6 juni 1904 plechtig in gebruik genomen. Hoelang deze gebruikt werd is niet bekend. In juli 1919 verzocht de Biltsche Fanfare de gemeente om in De Bilt een muziektent te plaatsen. Het verzoek werd ingewilligd en in juni 1920 was de muziektent 'aan het rondje' van de Wilhelminalaan voor gebruik gereed. Na verzoeken om in Bilthoven een tweede muziektent te plaatsen heeft de raad op 8 maart 1921 besloten om een muziektent op te richten op een zandheuvel aan de Merellaan aan de zijde van het Jodendom. In 1922 werd er ook op het landgoed Beerschoten een muziektent gebouwd. De tent aan de Wilhelminalaan raakte hierdoor in onbruik en op 8 november 1923 besloot de raad deze maar weer af te breken. In de jaren dertig stond er een muziektent in de boomgaard naast café Sportlust aan de Oude Brandenburgerweg. In dat café hielden diverse muziekverenigingen hun repetities. In 1936 kwam een gemeentelijke verplaatsbare muziektent gereed, die door de VW in beheer werd genomen. Deze tent heeft op vele plaatsen gestaan zoals in het Van Boetzelaerpark, het Burgemeester van Heemstrakwartier, op het Dr. Letteplein en het Emmaplein. Al deze muziektenten zijn in de loop van de jaren uit beeld verdwenen. (bron De Biltse Grift, juni 2002, via www.historischekringdebilt.nl)