Volgens Van Vlaanderen moet elke topsporter er helemaal voor gaan en keihard trainen.
Volgens Van Vlaanderen moet elke topsporter er helemaal voor gaan en keihard trainen.

Van Vlaanderen op Bilts Sportgala

Algemeen Sport

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 29 januari worden om 20.00 uur, in het H.F. Wittecentrum in De Bilt de winnaars bekendgemaakt tijdens het Biltse Sportgala 2016. Speciale gast op het gala is Bert van Vlaanderen uit Maartensdijk, vier keer Nederlands kampioen en deelnemer aan twee Olympische Spelen.

Hoe top is het om een prijs te ontvangen uit handen van één van onze beste marathonlopers ooit. Van Vlaanderen: 'Ik voelde mij vereerd, toen men mij vroeg of ik een prijs zou willen uitreiken aan de beste sportploeg, tijdens het Sportgala. Vorig jaar was ik ook al gevraagd om dit te doen. Tot mijn spijt lukte het mij toen niet om erbij te zijn, maar dit jaar ben ik van de partij'. Het is natuurlijk nog niet bekend aan wie Van Vlaanderen de prijs zal uitreiken. Nog even afwachten dus.

Wintercup
Van Vlaanderen heeft zijn sporen meer dan verdiend met zijn sport. Op zijn 17e begon hij met hardlopen en dat hardlopen duurde 25 jaar. Van Vlaanderen: 'In Baarn deed ik mee met een hardloopwedstrijd, de BAV Wintercup. Ik fietste in die tijd ook al veel. Maar al snel kwam ik erachter dat hardlopen mij wel erg makkelijk afging'. Vanaf dat moment was er geen houden meer aan en stortte hij zich vol overgave op zijn nieuwe sport. Volgens Van Vlaanderen moet elke topsporter er helemaal voor gaan en keihard trainen, maar wel plezier blijven houden in je sport en goed naar je lichaam luisteren. Van Vlaanderen: 'Vooral naar je lichaam luisteren is erg belangrijk. De weken voordat ik een belangrijke wedstrijd moest lopen, liep ik wel 250 kilometer in een week. Dat moet je wel kunnen volhouden en dus heb je een superfit lijf nodig'.

Zoon
Na 25 jaar marathonlopen vond Van Vlaanderen het welletjes en stopte met zijn sport. Van Vlaanderen: 'Ons zoontje werd in die tijd geboren en ik moest een achillespeesoperatie ondergaan.Tijd om met de sport te stoppen. Helaas heb ik nooit een tijd kunnen neerzetten onder de 2.10' uur, mijn beste tijd ooit was 2.10'27'', maar ik heb altijd genoten van mijn sport. Ik hoop dat jonge sporters van nu dat ook in hun achterhoofd houden. Dat is het belangrijkst'.

Afbeelding