Bart in actie in de Splash.
Bart in actie in de Splash.

Sporttalent Bart de Klaver

Algemeen Sport

door Rob Klaassen

Toen Bart de Klaver (17) 13 was, is hij met wedstrijdzeilen begonnen bij GWV (Gooise Watersport  Vereniging) De Vrijbuiter in Loosdrecht. Hij zeilde in een boot, een  Optimist,  die toen bij zijn leeftijd en vaardigheden paste. 13 jaar is volgens zijn moeder vrij laat om met zeilen te beginnen. Al snel bleek, dat hij een grote aanleg voor zeilen had. Na anderhalf jaar is hij overgestapt naar de Splash. In deze boot heeft Bart inmiddels grote successen geboekt.

Bart is voor z'n sport vanaf maart tot en met juni ieder weekend van vrijdagavond tot zondagavond druk bezig met trainingen en wedstrijden. In de zomervakantie worden er vaak wedstrijden georganiseerd, die een week duren. In het najaar vinden er ook nog de nodige plaats in het weekend. Daarnaast zijn er meestal ook op de woensdagavond nog trainingen. Daar blijft het echter niet bij. Zeilen vraagt naast vaartechniek ook  de nodige energie.

Om kracht te winnen gaat Bart iedere week zo'n 3 à 4 keer naar de sportschool. Bart zit in de eindexamenklas van het Stedelijk Gymnasium in Utrecht. 'Doordat de wedstrijden vrijwel allemaal in het weekend vallen, hebben tot nu toe gelukkig sport en studeren goed samen kunnen gaan. Deze combinatie verloopt tot nu toe uitstekend'.

Toekomst
Op de Olympische Spelen wordt er niet gevaren in de de Splash klasse.  Vandaar dat Bart volgend jaar gaat varen in  de Laser. Een zwaardere boot, waarvoor veel meer fysieke kracht is vereist. Maar wel een boot, die mee doet bij de Olympische Spelen. 'Om hiermee goed uit de voeten te kunnen, moet ik nog sterker worden. Vandaar, dat ik drie tot vier keer per week naar de sportschool ga'. Op de vraag of deelname aan de Olympische Spelen het uiteindelijke doel van Bart is zegt hij: 'Nou dat is nog wel heel ver weg. Mijn doel is op dit moment om het komende jaar te proberen in aanmerking te komen voor de Topzeil Academie in Den Haag. Je kunt dan studeren en tevens op topniveau worden begeleid bij je verdere ontwikkeling in je sport. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet ik in de komende tijd een topprestatie tijdens een wedstrijd leveren. Dat te bereiken is m'n doel in de komende zomer'.

Niet zonder gevaar
De commissie, die gekozen heeft dat Bart bij de laatste drie genomineerden behoort memoreert in haar beschrijving van Bart over een wel heel bijzonder voorval. 'Bart heeft de laatste wedstrijd van  het WK  in juli (WK gaat over vier dagen varen met meerdere wedstrijden per dag) met een blessure gevaren. Bij de eerste boei heeft hij zijn giek (de ijzeren onderkant waaraan het zeil is bevestigd, RK)  tegen zijn ellenboog aan gekregen met een gijp (de techniek waarbij het zeil wordt overgebracht naar het andere boord van de boot, RK) met windkracht 4. Hij kwam van het water met een groot ei op z'n ellenboog en moest ondersteund worden door twee mensen. Hij had na de finish op het water overgegeven en kwam nauwelijks aanspreekbaar het strand opgelopen. Hij vertelde 'Ik had één ding voor ogen en dat was finishen'. Daarna klapte hij in elkaar. Na de finish is hij in een begeleidende boot  getild en naar de haven gevaren. Daarna moest hij meteen door naar het ziekenhuis'.

Sportprestaties in 2015.
Zilveren medaille in juli tijdens bij het WK in de klasse Splash in St. Feliux Guixolles;
2e plaats Ned.  Najaarsklassement Splash A1.