Na de uitreiking werd het glas op Truus en een groene toekomst geheven.
Na de uitreiking werd het glas op Truus en een groene toekomst geheven.

Groen Lintje voor Truus te Pas

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Zaterdag 16 januari werd voor de derde keer in de gemeente De Bilt het Groene Lintje uitgereikt. Dit lintje is een onderscheiding voor wie zich op positieve wijze inzet voor groen, milieu en duurzaamheid in een gemeente.

GroenLinks-afdelingen in het hele land reiken Groene Lintjes uit. Op 16 januari kreeg Truus te Pas in De Schakel aan de Soestdijkseweg in De Bilt het Groene Lintje uitgereikt. In De Bilt is het eerste Groene Lintje uitgereikt in 2012 aan de ecologische tuinderij 'n Groene Kans in de persoon van Jan Hilbert, in 2015 kreeg Roel Simons het Groene Lintje opgespeld. Uit de genomineerde kandidaten heeft de jury (bestaande uit Klaas van Egmond, Jan Hilbert, Fieke Faber en Roel Simons), de Groene Lintjes-drager 2016 aangewezen. Criteria voor de jury-keuze zijn: impact, innovatief karakter, persoonlijke passie en inspirerend voor derden.

Activiteiten
Het Groene Lintje is een blijkt van waardering voor initiatieven en activiteiten, die bijdragen aan een duurzame lokale leefomgeving. Mooie projecten, bedrijven met lef en gedreven mensen, die een duurzame wereld door hun inzet een stapje dichterbij brengen; die worden door de uitreiking van het Groene Lintje in het zonnetje gezet. Het gaat hierbij om groen én sociaal: natuur, milieu en een leefomgeving die kansen biedt voor iedereen, nu en voor volgende generaties. Naast waardering wordt met de uitreiking van het Groene Lintje het bewustzijn scherp gehouden dat het 5 voor 12 is en een snelle overgang naar een duurzame samenleving noodzakelijk is.

Fair Trade
Truus te Pas is een gedreven lid van de werkgroep Fairtrade De Bilt en als oud-onderwijzeres de motor achter de enorme groei van het aantal Fairtrade Scholen in onze gemeente. De onderscheiden Truus te pas ging in haar dankwoord daar nog nader op in: 'Wanneer bijv. een school graag Fair Trade-school wil worden moet er veel worden gedaan om het certificaat te krijgen. Als school kun je zorgen voor meer eerlijke handel. Dat kun je doen door als school deel te nemen in de Fairtrade Gemeentecampagne. Sommige scholen willen zich echter nog meer inspannen om het aanbod en de verkoop van fairtrade producten te vergroten. Zij zetten zich structureel gedurende het hele jaar, in voor duurzame economische ontwikkeling van mensen in ontwikkelingslanden. Fairtrade is niet een concept met mooie woorden. Het gaat om het gedrag: door fairtrade producten in te kopen zet je je in voor duurzame armoedebestrijding'.

Producten
Een Fairtrade School moet dan ook aan een aantal criteria voldoen; zoals het gebruik gedurende langere termijn van zoveel mogelijk fairtrade producten. De school zorgt ervoor om fairtrade zoveel mogelijk onder de aandacht van leerlingen, leraren en ouders te brengen. Truus te Pas draagt daar ook zelf aan bij door gastlessen te verzorgen. Scholen dienen bij hun inkopen rekening te houden met het Fair Trade principe waarop goederen ingekocht en verhandeld zijn. Dat betekent dat producenten van goederen een eerlijke prijs voor hun product krijgen en dat er bij de productie zo min mogelijk schade aan het milieu wordt gedaan Zij kunnen dit doen met papier, koffie, thee en diverse levensmiddelen. Een ander criterium voor een school is de plicht het gehele jaar door middels acties fairtrade onder de aandacht te brengen binnen en misschien zelfs buiten de school. In alle klassen van een school wordt dan voorlichting gegeven over duurzaamheid en eerlijke handel.

?Voor de uitreiking van het Groene Lintje speelde wethouder Anne Brommersma, samen met Gerrit Bloothooft 'Clair de Lune van Debussy'.