Er is een bankje geplaatst op de Algemene Begraafplaats Maartensdijk dat mogelijkheden biedt om te mijmeren en te overdenken.
Er is een bankje geplaatst op de Algemene Begraafplaats Maartensdijk dat mogelijkheden biedt om te mijmeren en te overdenken.

Bankje voor Algemene Begraafplaats Maartensdijk

Algemeen Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

Om bezoekers een rustmoment te bieden is er onlangs op de Algemene Begraafplaats in Maartensdijk een bankje geplaatst. Want zo vindt het bestuur: een begraafplaats is soms erg interessant. Vooral als ze erg oud is en verweerde stenen geheimen lijken af te dekken.

Een jonge begraafplaats daarentegen moet zich ontwikkelen, en dat kost tijd. Bomen hebben enkele jaren nodig om hun eerste verhaal te vertellen, de heg omsluit maar langzaam het hele terrein en pas stap voor stap zal een reeks van kleine monumenten groeien die de gedachtenis aan overleden dorpsgenoten zullen vasthouden en doorvertellen.

Worsteling
Ook de Algemene Begraafplaats Maartensdijk wordt zo langzaamaan een plek om even te vertoeven. Het sierlijke hek is niet op slot, het biedt de kans om even rond te wandelen aan ieder die vanaf de Dierenriem de weg naar het sportveld, de scouting of het volkstuincomplex gaat. Dat gebeurt dus al met zekere regelmaat. Het fraaie beeld van Omer Gielliet dat het middenpad afsluit heeft al velen aan het denken gezet. Omer gaf het aanvankelijk als titel - De worsteling met de engel -  mee, maar in de beleving van het bestuur van de begraafplaats en vele bezoekers zegt het vooral iets over de worsteling van het leven en de worsteling met het leven zelf.

Kleine voorzieningen
Een grote kapel is er niet voorhanden, evenmin een berging. Maar kleinere voorzieningen zijn wel al meegegroeid: er is intussen een waterpomp geslagen (overigens niet om te drinken), er hangt een gieter om de planten bij de graven te verzorgen; er is nu een afvalcontainer voor papier en verdorde bloemen.  En toen het graszaad zich spreidde langs de paden en de strakke lijnen ging hinderen kwam er een groep vrijwilligers die het aanzien van de perken vernieuwde en heeft beloofd dit ook bij te houden. Toch kwam er al spoedig nóg een wens boven: waar kun je even zitten, even rustig rondkijken, even mijmeren.  Zou het niet mogelijk om op de begraafplaats ook een bankje te plaatsen.

Johan van Stralen, bestuurslid: 'Voor het bestuur is dit een begrijpelijke, goede vraag. Deze begraafplaats is immers, in vertrouwen op de toekomst en de inwoners van onze dorpen,  gesticht en aangelegd ten behoeve van iedereen. Van de andere kant: een begraafplaats onderhouden kost geld en ook daar staat het bestuur voor. Er moet onderhoud worden gepleegd, er moet ook op de lening afgelost worden. Deze kosten moeten worden gedekt uit rechten die betaald worden voor een graf, een urnengraf of een nis in de urnenmuur. Het aantal graven groeit, maar plaatsen van een urn is  bijvoorbeeld een geheel nieuw fenomeen: tot de komst van onze begraafplaats was dit in onze dorpen nergens mogelijk. De bekendheid met onze begraafplaats moet in de komende jaren nog groeien'.

Vrije schenkingen
Om aan bijzondere wensen te kunnen voldoen, zoals het plaatsen van een mooi bankje, is er bij het bestuur dan ook duidelijk behoefte aan vrije schenkingen. Johan van Stralen: 'Die gedachte is opgepakt door de kerkgangers van de Ontmoetingskerk, de Protestantse Gemeente Maartensdijk-Hollandsche Rading. Zij schonken middels een speciale collecte de benodigde middelen om in de luwte van de haag bij de urnengraven een bankje te plaatsen, waarvandaan in alle rust het gehele terrein kan worden overzien. Het bankje is onlangs tot volle tevredenheid van de initiatiefnemers geplaatst'.