De Nieuwstraat omstreeks 1915.
De Nieuwstraat omstreeks 1915.

Veranderd maar herkenbaar

Algemeen Historie

Met hulp van de kern-historie-deskundigen Hans de Groot (Bilthoven) en Koos Kolenbrander (Maartensdijk) kijken we nog een keer terug aan de hand van een foto van 'toen' en brengen we met een actuele foto het 'nu' in beeld.

Deze foto (uit de verzameling van Rienk Miedema) ontdekte Chris Onwezen ook in '100 Herinneringen aan oud De Bilt en Bilthoven' (van J.W.H. Meijer uit 1981). Het onderschrift luidt daar: 'De Nieuwstraat in omstreeks 1915. De postbode (Van Tricht) doet zijn ronde op weg naar de Burg.de Withstraat. Dit gedeelte is nu bijna geheel afgebroken en door nieuwbouw totaal veranderd. De hoge masten horen bij de bovenleiding van de Centrale, die eens schuin tegenover de Dahliastraat stond. De oudste huizen dateren hier van ongeveer 1890 zodat vóór 1903 deze straat wel voorkomt met de naam Wilhelminastraat'.

De foto toont ons de Nieuwstraat, bezien vanaf de Burgemeester De Withstraat. De Nieuwstraat is één van de oude straten van De Bilt. De straat werd officieel zo benoemd in het eerste besluit van de gemeente betreffende naamgeving van straten en wegen, gedateerd 24 juli 1903. Vóór 1903 waren er echter al diverse woningen gebouwd en werd de straat in bouwaanvragen anders aangeduid.

De oude foto (volgens Rienk Miedema uit 1914) laat ons een rechte straat zien met links en rechts bomen. De straat biedt tegenwoordig een heel ander aanzien. Veel huizen zijn inmiddels afgebroken en ter plekke zijn andere woningen gebouwd. Dat ging niet zonder slag of stoot. Rond 1970 waren er al plannen om de sterk verouderde woningen te slopen. Die plannen leidden tot protesten van de eigenaren/bewoners. Er werd een actiecomité opgericht en er volgde een kraakactie. De politie gooide de krakers eruit en de gemeente liet het huis dichttimmeren. De bewoners waren laaiend en haalden 's nachts de planken weer van het huis. Toenmalig staatssecretaris Jan Schaeffer bracht zelfs een bezoek aan de Nieuwstraat.

Uiteindelijk werd toch tot sloop van diverse woningen in de Nieuwstraat overgegaan. Op 29 september 1977 besloot de meerderheid van raad van de gemeente De Bilt om 50 van de 53 woningen in de Nieuwstraat-zuid te slopen.

De woningen zijn in de jaren tachtig door nieuwbouw vervangen. [Foto Henk van de Bunt]