Energiecoaches Maarten, Wim, Peter en Jim poseren met begeleider Rianne van der Veen (l) en wethouder Anne Brommersma (r).
Energiecoaches Maarten, Wim, Peter en Jim poseren met begeleider Rianne van der Veen (l) en wethouder Anne Brommersma (r).

Energiecoaches in opleiding ontmoeten wethouder Duurzaamheid

Algemeen

Ze zijn net van start gegaan: de kersvers opgeleide energiecoaches van de BENG!-actie 'Energiebesparing voor bedrijven'. Op 11 januari maakten ze kennis met wethouder Anne Brommersma, die het project van harte ondersteunt. Wat volgde was een enthousiaste uitwisseling van ervaringen.

Zo'n 30 Biltse bedrijven komen in aanmerking voor de energiescan die leidt tot concrete besparingsadviezen met korte terugverdientijden. Nog enkele bedrijven en instellingen kunnen zich de komende maand aanmelden voor de scan tegen een gereduceerde tarief. Wethouder Brommersma: 'Ik ben ontzettend blij met dit project dat door energiecoöperatie BENG! is ontwikkeld. Het mes snijdt aan twee kanten. Werkzoekenden uit de regio krijgen een scholingstraject aangeboden en werkervaring als adviseur energiebesparing. MKB-bedrijven in De Bilt ontvangen waardevolle besparingsadviezen waarmee ze gelijk aan de slag kunnen'.

Opstap
Bibiana Drent is aanwezig namens het Werkgeverservicepunt van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug. 'Ons doel van dit project is werkervaring en een nieuwe opstap op weg naar de arbeidsmarkt. Binnen ons werkbedrijf wordt op voorhand onderzocht wie zou kunnen passen in een ervaringsplaats als deze'. Bouwdeskundige Wim met heel veel jaren ervaring: 'Ik heb meteen op de vacature gesolliciteerd'. Tijdens de ontmoeting weet hij de wethouder te ontlokken, dat een energiescan van het historische gemeentehuis Jagtlust best een idee zou kunnen zijn. Er is veel en gevarieerde deskundigheid aanwezig in dit E-team. Van bouw, via administratie tot ICT.

Duurzaamheid
Voor de begeleiding van dit traject heeft BENG! de Werkplaats voor Duurzaamheid Stimular aangetrokken. Rianne van der Veen van Stimular is nu al trots op haar leergierige 'leerlingen' die inmiddels bij de eerste acht bedrijven op bezoek zijn geweest. In dit intensieve traject hebben ze nog tot maart om zo'n 30 bedrijven advies op maat te geven. En daar wordt hard aan gewerkt. In groepjes van twee of drie werken ze een advies uit en vullen elkaar daarbij goed aan, zo blijkt uit het gesprek. Doordat elke coach zijn eigen werkervaring inbrengt, ontstaat spontaan een goed op elkaar ingespeeld projectteam. Inmiddels is op 22 energiescans ingetekend.

Motivering
Dat de scan tot concrete voorstellen leidt, motiveert ook zeker zegt E-coach Jim: 'Zo kun je heel duidelijk uitrekenen hoeveel euro's het scheelt als je een apparaat uitzet wanneer het niet wordt gebruikt. Zo blijven adviezen niet in de lucht hangen: meten is weten'. Bedrijven zijn dan ook heel blij met de bezoeken van de energiecoaches: 'We worden met open armen ontvangen', zegt E-coach Pieternel 'en we hebben hele leuke gesprekken met de ondernemers'.

Of de enthousiaste energiecoaches ook na dit project aan de slag kunnen in deze branche is natuurlijk nog de vraag. De ambitie is er zeker! Energiecoöperatie BENG! trekt er in ieder geval hard aan om het Biltse bedrijfsleven te overtuigen van de waarde van energiebesparing. Op 10 februari wordt een BENG!-café georganiseerd waar informatie wordt uitgewisseld over duurzame energie en energiebesparing, speciaal gericht op bedrijven en instellingen in de gemeente.

Energiescans tegen gereduceerd tarief zijn nog aan te vragen via info@beng2030.nl. Meer informatie over de Biltse energiecoöperatie BENG! op www.beng2030.nl.    
(Jenny Senhorst)