In alle vroegte was het (af-)zagen van de populieren begonnen. Foto Ariaan.nl
In alle vroegte was het (af-)zagen van de populieren begonnen. Foto Ariaan.nl

Nieuwe iepen in Groenekan

Algemeen Algemeen

Vrijdag 15 januari liet de gemeente De Bilt langs de Koningin Wilhelminaweg in Groenekan 21 populieren rooien om te vervangen door iepen. De oude populieren laten bij harde wind gemakkelijk takken vallen, met alle risico van dien voor het verkeer op deze provinciale weg.

De Koningin Wilhelminaweg is onderdeel van de provinciale weg die van Hilversum naar Utrecht loopt en zowel parallel aan de spoorlijn van Hilversum naar Utrecht als aan de snelweg A27 ligt. De weg heeft in de provincie Utrecht een gebiedontsluitende functie. Het gedeelte tussen de aansluiting met de A27 (afslag Bilthoven) en Utrecht is niet meer in provinciaal beheer.

Afsluiting
De populieren stonden grofweg langs een derde deel van de weg; de overige bomen (essen en iepen) zijn gespaard gebleven. Het is gelukt in één dag de bomen te rooien, de stobben (achterblijvende deel van de stam in de grond) eruit te frezen en de nieuwe bomen te planten. De Koningin Wilhelminaweg (tussen de Nieuwe Weteringseweg en de Groenekanseweg) was vrijdag tussen 6.30 en 17.00 uur afgesloten voor alle verkeer.
[HvdB]

De nieuwe iepen waren eveneens in alle vroegte aangevoerd om in de een dag van tevoren gegraven gaten te worden geplant.
Een fraai aanzicht van de oude bomen; klaar om afgevoerd te worden.