Logo vierklank.nl
Naast fiets-, wandel en ruiterpaden voortaan ook hondenwandelpaden.
Naast fiets-, wandel en ruiterpaden voortaan ook hondenwandelpaden.
Natuur & Milieu

Informatiecampagne hondenbeleid

Utrechts Landschap start met een informatiecampagne over het hondenbeleid. Honden veroorzaken in de natuur meer schade dan hun baas denkt en merkt. Ze verstoren broedende vogels en jagen reeën op, met de dood vaak als gevolg.

Om kwetsbare natuur te beschermen, vraagt Utrechts Landschap hondenbezitters om zich aan de regels te houden. Dat doen we door in onze gebieden flyers uit te delen en mensen te informeren over het hoe en waarom van de regels.

Natuur
Utrechts Landschap is er voor de natuur én voor het genieten ervan. Er zijn gebieden waar honden los mogen lopen en gebieden waar honden aangelijnd mogen komen. In sommige gebieden mogen geen honden komen. Hier leven kwetsbare dieren die zeer gevoelig zijn voor verstoring of er grazen Gallowayrunderen, konikpaarden of schapen.

Dode reeën
Boswachters treffen helaas te vaak dode reeën en schapen aan die zijn opgejaagd en gebeten door honden. Als een ree wordt opgejaagd door een hond kan hij in angst de (provinciale) weg oplopen, met een aanrijding tot gevolg. Soms bijt een hond een ree of schaap dood. Broedsels van vogels mislukken of vogels kunnen de vogeltrek niet meer maken omdat ze teveel energie hebben gebruikt om te vluchten.

Veel hondenbezitters zeggen dat hun hond goed luistert en geen overlast veroorzaakt. Hun dier los laten lopen zou daarom niet zo erg zijn. Toch veroorzaakt élke hond in een kwetsbaar gebied overlast. Zo kan een hond al struinend in het bos een reekalf tegenkomen, het dier besnuffelen en in het ergste geval doodbijten. Het rent daarna weer vrolijk terug naar zijn baasje. Daar merk je als hondenbezitter niets van.

Voor vogels als de veldleeuwerik geldt dat ze al stoppen met het uitbroeden van hun nest als een hond op 750 meter vanaf hun nest rondsnuffelt. Voor wilde dieren maakt het niet uit of een hond luistert naar zijn baas of niet, de aanwezigheid van de hond op zich zorgt al voor verstoring.

Regels en toezicht
Op www.utrechtslandschap.nl/natuurgebieden kan een hondenbezitter per gebied zien of honden welkom zijn. In alle terreinen van Utrechts Landschap staan toegangsborden met daarop de regels. Soms staan in de gebieden zelf extra bordjes met de regels. Toezichthouders controleren of recreanten zich aan de regels houden. In veel gevallen zal hij hondenbezitters die zich niet aan de regels houden aanspreken en waarschuwen. Indien nodig schrijft hij een proces verbaal uit. Dat is altijd ter beoordeling van de toezichthouder.

Meer over ons hondenbeleid en veel gestelde vragen daarover leest u op www.utrechtslandschap.nl.

Meer berichten