?V.l.n.r. Klaas Verhoef, bestuurslid Stichting Molen Geesina, Peter Paternotte, bestuurslid Stichting Molen Geesina, Els van Duin, assistent molenaar (in opleiding), Gijs Hasselbach, molenaar en Ingrid Friesema, molenaar
?V.l.n.r. Klaas Verhoef, bestuurslid Stichting Molen Geesina, Peter Paternotte, bestuurslid Stichting Molen Geesina, Els van Duin, assistent molenaar (in opleiding), Gijs Hasselbach, molenaar en Ingrid Friesema, molenaar

Geesina draait ook in 2016

Algemeen Algemeen

De Molen Geesina in Groenekan is eigendom van de Stichting de Utrechtse Molens (SDUM) en wordt beheerd door het Utrechts Landschap. Met algemeen bestuurslid Peter Paternotte kijken we terug naar 2015 en vooruit het nieuwe jaar in.

door Henk van de Bunt

De Stichting is in het voorjaar van 2012 opgericht en heeft tot doel de bijzondere betekenis van de Groenekanse molen 'Geesina' als beeldbepalend, cultuurhistorisch monument voor Groenekan te versterken en te onderhouden. Peter Paternotte: 'Ook 2015 was weer een goed jaar voor de molen zij het met een (hopelijk klein) donker wolkje. In juli werd ontdekt dat er een scheur in de muur van de molenromp zat en na overleg met het Utrechts Landschap en deskundigen is toen besloten te stoppen met draaien. Enige tijd later, bij nadere inspectie, werd vastgesteld dat er wel gedraaid kon worden maar niet gemalen, dat zou een te grote belasting voor de enigszins verzwakte molenconstructie opleveren. Op dit moment worden definitieve oplossingen bestudeerd en offertes voor reparatie gevraagd. Hopelijk kan de molen in 2016 weer vol in bedrijf zijn.

Bestuurlijk
Paternotte: 'Ondanks deze tegenvaller was er geen gebrek aan belangstelling en vonden de zo langzamerhand 'traditionele' activiteiten weer uiterst succesvol plaats. Bij het bestuur van de stichting Geesina trad een nieuwe penningmeester aan. Lianne den Oude, al actief als vrijwilliger volgde Maarten de Jong op. Maarten heeft vanaf de oprichting van de Stichting Molen Geesina het financieel beheer onder zijn hoede gehad en ook vanuit zijn bedrijf de molen gesteund. Met de overdracht van het penningmeesterschap is ook het beheer van de website onder de hoede van Lianne gekomen en zij heeft direct een vernieuwingsslag gemaakt die er zijn mag'.

Bedrijf
Ingrid Friesema en Gijs Hasselbach zijn de vaste molenaars; zij zijn opgeleid en bevoegd om de molen daadwerkelijk te 'bedrijven', dat is in ons land keurig geregeld. De Geesina is hun 'eigen' molen, daar zijn ze aan toe gewezen en de beheerstichting moet het 'met ze doen'. Dat gaat al bijna 5 jaar voortreffelijk! Daarnaast zijn er molenaars in opleiding actief betrokken bij de molen. Tot juli is er regelmatig gemalen. Daarvoor wordt samengewerkt met molen 'de Hoop' uit Loenen waar regelmatig tarwe en mais wordt gehaald en het gemalen product wordt afgeleverd. Het transport en op- en afluien (hijsen) van de zakken vindt vrijwel altijd op een zaterdag plaats en is dan ook een bezienswaardigheid voor bezoekers. Van medio april tot begin november is de molenwinkel open en draait de molen op zaterdagen van 11.00 – 17.00 uur. In de winter wordt op de zaterdagmiddagen wel met de molen doorgedraaid maar de winkel is beperkt geopend, (ambachtelijk) meel om brood, cake en pannenkoeken te bakken is dan wel verkrijgbaar en bezoekers blijven ook dan van harte welkom.

Bekijks
De Nationale Molendag in mei trok weer veel bekijks en in juni was de molen opgenomen in een sponsorloop op initiatief van de firma George In der Maur/Beter Lopen Winkel , die flink wat bezoek en publiciteit voor de molen opleverde. Op 30 september waren alle leerlingen van de Groenekanse basisschool de Nijepoort bij de molen. Deze actie is vooral bedoeld om de leerlingen kennis te laten maken met de molen en uiteraard ook om bij te dragen aan de naamsbekendheid. In oktober bezocht het InBetween cafe van Utrecht Noord-Oost de molen met een flinke groep geïnteresseerden. De InBetween cafés zijn een landelijk initiatief waarin met vrijwilligers een stimulans wordt gegeven aan sociale en culturele activiteiten voor mensen die daar niet zo gemakkelijk aan toe komen. Een bijzonder schoolbezoek vond nog plaats in november toen in het kader van het vak Wereldoriëntatie een groep leerlingen van de Internationale Schakelklassen (ISK) uit Utrecht op bezoek kwam. Het ging in dit geval om kinderen afkomstig uit Afrika en het Midden-Oosten die op deze wijze basiskennis over ons land op doen.

Vooruitblik
Paternotte en het bestuur kijken vooruit: 'Het bestuur van Stichting Molen Geesina gaat door in 2016 en is al weer druk bezig met nieuwe plannen. Het blijft daarbij ook noodzakelijk aandacht te geven aan zowel het behouden van als het werven van nieuwe sponsors en donateurs. Het behoeft geen betoog dat wij ook daarom in het volgende jaar weer volop aandacht zullen geven aan het promoten van onze bijzondere korenmolen, een uniek stuk industrieel erfgoed in Groenekan. Graag doen wij voor 2016 weer een beroep op onze sponsors, donateurs en vrijwilligers, die wij hierbij en met grote nadruk nog eens van harte danken voor hun steun in het afgelopen jaar.