Logo vierklank.nl
?Peter van Dijk begeleidt de cursisten.
?Peter van Dijk begeleidt de cursisten.
Algemeen

Schrijfcursus Dorpshuis Westbroek

door Walter Eijndhoven

Een echte schrijfcursus in Westbroek. Velen schrijven 'stiekem' verhalen en/of gedichten en zouden daar graag beter in willen worden. Wel, dit is dé kans om eindelijk goed te leren schrijven. 'Westbroek doet' heeft Westbroeker Peter van Dijk bereid gevonden om schrijvers-in-spé gedurende drie avonden in te wijden in de geheimen van het schrijversvak.

Peter van Dijk is van huis uit uitgever en schrijver van kinderboeken. Hij weet dus als geen ander hoe een verhaal tot stand komt. Van Dijk: 'Na mijn middelbare school ben ik Nederlands gaan studeren. Vooral de Nederlandse - en Vlaamse literatuur van de 19e eeuw had mijn interesse. Zelf ben ik in die tijd ook begonnen met het schrijven van verhalen. Toen 'Westbroek doet' mij vroeg of ik een schrijfcursus in het Dorpshuis wilde geven, hoefde ik dan ook niet lang na te denken'. Van Dijk wil de eerste avond besteden aan de theorie. Hoe komt een verhaal tot stand? Opbouw van een verhaal? Waarom loopt een karakter soms anders dan een schrijver eigenlijk wil? Vragen waar elke schrijver mee worstelt.

Opbouw
Van Dijk: 'Die eerste avond wil ik slechts theorie behandelen en tools aanreiken, om tot een beter verhaal te komen. Ik hoop dat zowel beginnende als gevorderde cursisten hier iets mee kunnen en dat hun verhaal hierdoor beter wordt'. Aan het eind van de eerste avond krijgen de cursisten huiswerk mee en zullen zij zelf aan de slag moeten met hun verhaal. Van Dijk: 'Tijdens de tweede en derde avond worden de uitwerkingen behandeld en hoop ik dat een discussie ontstaat tussen de cursisten 'waarom zij iets wel of niet hebben uitgewerkt in hun verhaal'.

Karakter
Naast een goede opbouw van het verhaal is Van Dijk ook geïnteresseerd in karaktervorming van personages. Van Dijk: 'Neem nou het verhaal van Rambo. Een film die bij iedereen wel bekend is. De hoofdrolspeler kan alles en iedereen aan. Na een aantal films weet iedere toeschouwer wel dat Rambo het weer klaarspeelt. Eind goed, al goed zou je zeggen. Echter, de gemiddelde kijker haakt na een aantal films af, omdat het karakter 'Rambo' is uitgemolken. In de film 'Cliffhanger' zien wij daarom een verandering binnen het karakter van Rambo. Hij moet de hand van iemand loslaten, waardoor deze valt en overlijdt. Hij blijkt dus toch niet zo onoverwinnelijk te zijn als steeds gedacht. Hier is door de filmmakers over nagedacht'. Dit geldt ook bij het schrijven van een boek. Niet alleen de opbouw van het verhaal is belangrijk, maar ook karaktervorming van de personages.

Japin
Als kers op de taart volgt, aan het eind van de cursus, een interview met Arthur Japin, één van Nederlands' bekendste hedendaagse auteurs. De cursus vindt plaats op dinsdagavond 12 en 26 januari en dinsdagavond 9 februari. Op vrijdagavond 4 maart vindt het interview plaats met Arthur Japin, in het Dorpshuis. In oktober wordt nog een laatste schrijfavond georganiseerd voor de cursisten. De cursus is gratis, de avond met Japin is vrij toegankelijk en kost 5 euro p/p. Voor meer informatie en opgave kunt u terecht bij Peter van Dijk: vandijk@vuurbaak.nl

Meer berichten