Logo vierklank.nl
Algemeen

Kerk van Sint Maarten pakt uit met Kerstmis

De kerk van Sint Maarten aan de Nachtegaallaan in Maartensdijk heeft niet voor niets de vorm van een schaapsstal. Daarom is iedereen welkom, zeker met Kerstmis. Sterker nog, zelfs de schapen zelf mogen niet ontbreken bij het kerstspel om 19.00 uur.

En dat kerstspel is in een nieuw jasje gegoten. Met nieuwe teksten, meer voorbereiding en de vertrouwde schapen is er hard gewerkt om de kinderen en hun ouders het unieke kerstgevoel te geven. Of zoals Martine Splint zegt: 'We hebben de teksten wat meer eigentijds gemaakt, we hebben de gesprekken wat meer naar de taal van jongeren en kinderen gebracht, maar we komen natuurlijk wel uit bij de stal, de kribbe, kindje Jezus, met de herders en schapen daaromheen'.

Kerstklassiekers
Martine Splint heeft samen met haar man de teksten bewerkt en is al weken druk om te repeteren voor het kerstspel. Drijvende krachten voor het kerstspel zijn verder organist Gijsbert van der Linden, Tony Harbers en Gea Lensink. Zij oefenen met solisten als Evert van 't Land en Lize de Groot prachtige eigentijdse liederen die de kerk zullen ontroeren. 'Het valt me op', aldus Martine Splint van de Sint Maartenskerk, 'dat solisten misschien nog wel meer de harten van de kerkgangers kunnen raken. Maar natuurlijk zijn er ook de kerstklassiekers die iedereen mee kan zingen. Want het is en blijft een kerstspel voor iedereen'.

Missen
Bij het aanbod van Kerstmis hoort natuurlijk ook de nachtmis die dit jaar al om 10.00 uur begint. 'We hebben daarvoor gekozen', zegt bestuurslid Loek Fonkert', omdat de kerkgangers na afloop thuis nog even kunnen nagenieten, met een drankje en een kerststol. En wie niet naar huis wil, krijgt in De Mantel koffie met kerstbrood aangeboden'. De nachtmis wordt begeleid door het Sint Maartenskoor. Gerard de Wit, de pastor die 20 jaar lang het gezicht van de Sint Maartenskerk was, gaat voor in de viering. De ochtend daarop, eerste kerstdag, is het in de klassieke hoogmis om 10.30 uur de beurt aan Joost Baneke, de priester die laatst de bedevaart van Maartensdijkers naar Assisi en Rome begeleidde. Ook dan zingt het Maartenskoor en is het genieten geblazen.

Kerst-Inn
Op tweede kerstdag is er dit jaar geen kindje wiegen, maar wordt er een Kerst-Inn georganiseerd. 'Dat gebeurt door katholieken en protestanten samen. Zij willen Maartensdijkers die alleen zijn de gelegenheid bieden om elkaar te ontmoeten op Tweede Kerstdag. Dat gebeurt vanaf 10.30 tot 13.00 uur. Iedereen die daar behoefte aan heeft, is van harte welkom in De Mantel aan de Nachtegaallaan 40', aldus Loek Fonkert. Hij is als bestuurslid trots dat de kerken zo aan de weg timmeren. Dat doen ze – andermaal samen – ook weer op oudjaarsdag om 19.00 uur in de kerk van Sint Maarten. Dan danken katholieken en protestanten samen voor het afgelopen jaar en vragen ze de zegen over het nieuwe jaar. Iedereen is daar welkom.

Nieuwjaarsreceptie
Het nieuwe jaar wordt in de kerk van Sint Maarten ingeluid op 3 januari. Dat gebeurt met een plechtige viering die onder leiding staat van Gerard de Wit. 'Ook daar is iedereen welkom', aldus Loek Fonkert, 'want we toasten daar op het nieuwe jaar. En dat doen we na de viering van 10.30 uur in De Mantel.   

Programma St. Maartenskerk
24 december om 19.00 kerstspel met schapen
24 december om 22.00 uur nachtmis met Gerard de Wit
25 december om 10.30 uur hoogmis met Joost Baneke
26 december om 10.30 uur Kerst-Inn De Mantel tot 13.00 uur
27 december om 10.30 uur eucharistieviering met Jozef Wissink
31 december om 19.00 uur Oudjaarsviering met PKN-kerk
3 januari om 10.30 uur nieuwjaarsviering met Gerard de Wit

Meer berichten