?Thore is druk doende met de constructie van de solarboat.
?Thore is druk doende met de constructie van de solarboat.

Student Lucht en Ruimtevaart bouwt mee aan solarboat

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Thore Roepman (20) uit Hollandsche Rading maakt deel uit van het solarboat team (zonne-energie bootteam) van de TU Delft, dat deze zomer ervoor gaat om wereldkampioen solarbaotracen te worden.

Thore heeft z'n jeugd in Hollandsche Rading doorgebracht. Hij heeft op de Bosbergschool gezeten en daarna het gymnasium gevolgd op de Werkplaats in Bilthoven. Toen hij op de Werkplaats zat, heeft hij het Junior College gedaan In Utrecht. Het Junior College, dat dus deel uitmaakte van z'n gymnasium opleiding, hield in dat bepaalde technische vakken op een meer inhoudelijke en uitdagender wijze worden gevolgd. In Thore's geval betroffen dit de vakken Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Wiskunde. De docenten, die les geven op het Junior College zijn docenten van de Universiteit Utrecht. Na z'n middelbare schooltijd is Thore in Delft gaan studeren. Hij is 2e jaars bachelor student van de studie Lucht en Ruimtevaart.

Het solarboatteam
Sinds begin van dit studiejaar maakt Thore deel uit van het solarboat- ofwel zonnebootteam. Het doel is om wereldkampioen te worden met een zo snel mogelijke boot die vaart op zonne-energie: 'We gaan hiervoor een geheel nieuwe boot bouwen. Hier komt heel veel bij kijken. We hebben een team van totaal 23 personen. Het grootste deel is afkomstig van de studie lucht en ruimtevaart, maar ook werktuigbouw en elektronica zijn uiterst belangrijk. Er moet een romp worden gebouwd, daarvoor zijn maritieme studenten erg belangrijk. Daarnaast hebben we nog een aantal disciplines. Met dit team hopen we de strijd aan te kunnen. De boot die vorig jaar heeft deelgenomen was al ontzettend goed. Bij het bouwen van de boot die gaat deelnemen aan de wedstrijd van juli a.s. maken we gebruik van de kennis van het vorige team. We proberen met die kennis onze nieuwe boot verder te verbeteren en nog sneller te maken. Dit betekent, dat elk onderdeel opnieuw onder de loep wordt genomen. Kan het niet nog beter, nog sneller en nog lichter worden gemaakt? . Op basis hiervan wordt de nieuwe boot ontworpen. De oude boot had een kruissnelheid van 32 km/h en een topsnelheid van 52 km/h. Voor alle duidelijkheid moet je hierbij niet denken dat het een boot is die in het water vaart. Het is eigenlijk lastig om het nog een boot te noemen. De romp van de boot komt geheel op uit het water en vliegt op twee kleine vleugels in het water. Het is eigenlijk een draagvleugelboot'.

Wereldkampioenschap
Dit jaar maakt Thore, als een van de jongste studenten, full time deel uit van het solarboat raceteam. Hij doet dit als vrijwilliger. Hij krijgt hiervoor dan ook geen studiepunten. Thore: "ik doe dit puur uit belangstelling en natuurlijk ook om ervaring op te doen op het gebied van complex engineering. Vooral het ervaring opdoen om een project van voor tot achter af te ronden en het samenwerken met verschillende disciplines is van groot belang voor mijn verdere carrière. Ik besteed er op dit moment zo'n 40 uur per week aan. Dit aantal uren zal snel meer gaan worden, wanneer we in de testfase belanden. Vanaf 1 april starten we met die testfase en eind juni moet de boot raceklaar zijn. Ons doel is natuurlijk om wereldkampioen te worden. Het wereldkampioenschap wordt in Amsterdam van 3-10 juli a.s. gehouden. Om wereldkampioen te worden moet er een aantal etappes zo snel mogelijk worden afgelegd met een vastgestelde accucapaciteit en een vastgesteld maximum zonvermogen. Ook moet er tijdens de etappes een aantal sluizen worden genomen. De boot wordt slechts door één man bestuurd. Een heel supportteam volgt de boot. Wie van het team uiteindelijk in de boot zal plaatsnemen is op dit moment nog niet bekend. Ook dat wordt tijdens de testfase verder uitgezocht. Wereldkampioen solarboatracen wordt de boot die de laagste totaaltijd over alle etappes heeft. Misschien is het nog leuk om te zeggen er regelmatig blogs op internet verschijnen waarin staat vermeld waar we als team op dat moment mee bezig zijn. Toevallig komt begin volgende week mijn blog online. In het blog leg ik uit waar ik op dit moment mee bezig ben. Wekelijks wordt er een nieuwe blog geplaatst. Het is hiervan de bedoeling dat mensen op de hoogte worden gehouden van onze bezigheden. Onze blogs kunnen worden gevonden op www.solarboatteam.nl ".