Logo vierklank.nl
Bep van Veenendaal geniet van creatief bezig zijn.
Bep van Veenendaal geniet van creatief bezig zijn.
Kunst & Cultuur

Bep combineert schilderen en kleien

Tot en met 1 januari maakt WVT in haar gebouw aan de Talinglaan 10 ruimte voor 'Kunst uit eigen provincie'. Een van de exposanten is Bep van Veenendaal.

door Henk van de Bunt

Haar huis in De Bilt ademt de sfeer van constante creativiteit. Zowel binnen als buiten is elk hoekje en gaatje gevuld met functionele producten van een breed georiënteerde kunstenares en nergens staat iets nutteloos of in de weg. Tijdens haar voortgezet onderwijs periode op de Kees Boekeschool heeft Bep van Veenendaal kennis gemaakt met het werken met klei: 'Daarna heb ik bij pottenbakkerij Ambrosius Nagtegaal en diverse andere docenten draailessen gevolgd. Na jaren andere hobby's uitgeoefend te hebben kwam ik naast een Ve-Ka pottenbakkerswinkel in de Nagtegaalstraat in Utrecht te werken en ben ik weer gaan 'draaien' en 'handvormen' o.a. bij de Werkschuit in Bilthoven en Zeist.

Kleurgevoel
'Door een ongeval en diverse operaties kon ik lang niet met klei werken; een kwastje vasthouden lukte wel en zo ging ik schilderen. De combinatie schilderen en kleien was weer een nieuwe uitdaging. Daarna ben ik gaan 'handvormen' bij de Werkschuit. Diverse malen heb ik geëxposeerd in Bilthoven, Zeist en Leersum. Mijn kleurgevoel heb ik verder ontwikkeld doordat ik een aantal jaren bij een textielkunstenaar heb gewerkt (Wim van der Doef). Ik krijg regelmatig van mensen een reactie, dat ze de ketting die ik ontworpen heb met plezier dragen of de schaal die ik ontworpen heb zo mooi staat; dat geeft inspiratie voor nieuwe uitdagingen'. Voor de tuin maakt Bep van Veenendaal leuke voorwerpen op een stok: 'Mocht er niet veel bloeien dan komen ze leuk tussen de struikjes uit. M'n interesse in voorwerpen uit vroeger tijden vindt men ook in mijn werk terug, bijv. een bruidsschoentje of een waterdrager.

Vrije val
Bep van Veenendaal noemt zichzelf iemand 'van de vrije val'. Als iets mij aanspreekt kan ik er mee bezig gaan. Laatst wilde ik iets doen met bloemschikken en bedacht me, dat ik daar eigenlijk geen goede schaal voor had. Dan ga ik eerst kleiend en handvormend die maken, want die heb ik dan nodig. Ik vind in creatief bezig zijn heel veel leuk: kleien (handvormen), schilderen, meubel-stofferen. Als ik maar bezig kan en mag zijn; daar hoop ik nog lang mee door te gaan en van te genieten'.

Meer berichten