Ds. Benedikte Bos: 'Aan belangstelling ontbreekt het niet in de Centrumkerk'.
Ds. Benedikte Bos: 'Aan belangstelling ontbreekt het niet in de Centrumkerk'.

Kerst met dominee Benedikte Bos

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Kerst, voor de één een feest van bezinning, voor de ander staat Kerstfeest garant voor lekker en veel eten, cadeautjes en een gezellig samenzijn met familie en/of vrienden. Tijd om dominee Benedikte Bos van de Centrumkerk hierover eens aan de tand te voelen.

Sinds september is Bos dominee van de Centrumkerk (voorheen: Julianakerk) in Bilthoven. Bos vertelt: 'Toen ik 15 jaar geleden vanuit Oudemirdum (Fr) in Bilthoven terechtkwam, wist ik niet dat ik het hier zo naar mijn zin zou krijgen. Oudemirdum is een agrarisch dorpje met een paar honderd inwoners en na een paar jaar was ik eigenlijk toe aan een nieuwe uitdaging, zoals men dat tegenwoordig zo mooi uitdrukt'. In 2000 kwam een predikantsplaats vrij in Bilthoven. Zij werd uitgenodigd voor een gesprek en al snel kon zij beginnen. Bos: 'Bilthoven is natuurlijk een stuk groter dan mijn vorige dorp, dus ik kan mijzelf hier flink uitleven. Ik ben niet alleen op zondag voorganger in de kerk, maar ook betrokken bij de jeugd binnen het dorp, bezoek ouderen en zieken, verzorg begrafenissen en ik bied troost aan hen die dat nodig hebben'. Bos voert, na het vertrek van haar collega in september jongstleden, het ambt op dit moment alleen uit. Bos: 'De kerk heeft onlangs een nieuwe advertentie geplaatst in Kerkinformatie, voor een tweede dominee. In de zomer van 2016 hoop ik een nieuwe collega te hebben'.

Kerst
Rond de kerstdagen is Bos, behalve in de Centrumkerk, ook veel op de Julianaschool te vinden. Bos: 'Het is altijd weer bijzonder om volwassenen én kinderen te laten nadenken wat het Kerstfeest eigenlijk inhoudt'. Voor Bos is Kerst ook een feest van samen eten, gezelligheid, cadeautjes en samenzijn met familie en vrienden. Bos: 'Ja, dat is het wereldse aan dit feest, maar er is natuurlijk meer. Ook dát probeer ik kinderen te vertellen. Wie Jezus was en wat Hij voor de wereld heeft betekend. Dát probeer ik jong en oud te vertellen Zo vieren kerk en school 'Kerstavond', de avond van de geboorte van Jezus. Toch is er maar een kans van één op 365 dat Jezus écht op 24 december werd geboren. Jezus kan ook wel in de lente of de zomer zijn geboren. Echter, in het jaar 340 heeft Paus Julius II bij decreet laten vastleggen dat Jezus op 24 december is geboren. En dat heeft de kerk altijd aangehouden. Maar: het maakt niet uit wannéér hij geboren is, maar het feit dát Hij op aarde kwam'.

Tabberd
Bos heeft veel op met jongeren. Dat blijkt wel uit het volgende relaas. Zo is zij een keer bij de kleuters in de Julianaschool geweest, vlak voor de kerstdagen, om het kerstverhaal te vertellen. Toen zij haar toga aandeed, vroeg de leerkracht aan haar pupillen hoe dat kledingstuk nu eigenlijk heet, dat zij aantrok. Bos: 'Alle kinderen riepen in koor: Haar tabberd'. Bos vervolgt: 'Toen ik de klas weer verliet, vroeg de leerkracht aan de klas: 'Wat zeggen wij dan tegen dominee Benedikte? Alle kinderen in koor: 'Dag Sinterklaasje, da-hag, da-hag'.

Ook tijdens gewone kerkdiensten zijn, naast veel volwassenen, ook relatief veel jongeren aanwezig. Bos:'Vroeger had iedereen tijdens de dienst een liedboek bij zich. Maar met behulp van een beamer verschijnt de liedtekst op de muur en kan iedereen uit volle borst meezingen'. Een groepje van vrijwilligers bedient de beamer. Zo probeert Bos ook jongeren meer te betrekken bij de kerk. Bos: 'Aan belangstelling ontbreekt het niet in onze kerk. Regelmatig maken zo'n 200 mensen de dienst mee en zit de zaal lekker vol'.

Het eind van het gesprek nadert. De dominee: 'Voor de lezers wil ik nog één ding kwijt voor het jaar 2016: als je je richt naar het Licht, laat je de schaduw achter je'.